Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός για τους υδρογονάναθρακες στη Δ. Ελλάδα


petrelaio1
Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση τριών οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα για έρευνα υδρογονανθράκων η προθεσμία του οποίου έληγε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συναντήθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης με την επικεφαλής της ΕΔΕΥ (δημόσια αρχή για τους υδρογονάνθρακες), Σοφία Σταματάκη και στη συνάντηση ο υπουργός ενημέρωσε την κ. Σταματάκη ότι δεν θα υπάρξει καμία πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση των τριών οικοπέδων σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτικη Πελοπόννησο.
Στην ίδια συνάντηση, πάντως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επανεξέταση του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος για τη μεγιστοποίηση του εθνικού αποτελέσματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση στην προθεσμία του διαγωνισμού που έληγε στις 14 Μαΐου, καθώς και αλλαγή των όρων.
Καλύτερους όρους για ΤΑΠ ζητεί η κυβέρνηση
Νωρίτερα, θέμα αλλαγής των όρων της συμφωνίας διέλευσης του ΤΑΠ ώστε να βελτιωθούν τα οφέλη της Ελλάδας έθεσε κατά τη συνάντηση που είχε ο Π. Λαφαζάνης με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ τόνισε ωστόσο ότι οι περαιτέρω κινήσεις της ελληνικής πλευράς θα κριθούν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία καλείται να εγκρίνει την πώληση.
«Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τους όρους διέλευσης από την χώρα μας (του ΤΑΠ) όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο συνεχίζουμε να λέμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα. Στηρίζουμε τον ΤΑΠ και την διέλευσή του από την Ελλάδα. Αυτό συμφέρει την χώρα, την περιοχή και θα βοηθήσει στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια όλων των χωρών.
Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορα μέσο να βελτιώσει τα οφέλη του ΤΑΠ όσον αφορά τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης για να προσθέσει για τον ΔΕΣΦΑ ότι:«Η διαδικασία, παρά την δική μας αντίθεση, έχει προχωρήσει. Βρισκόμαστε ίσως στο τελικό στάδιο, έχουν εκφραστεί όμως κάποια ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα της πώλησης εξετάζεται από την ΕΕ. Εμείς θα περιμένουμε την απόφαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας».
Ο κ. Λαφαζάνης επιφυλάχθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με τα πιθανά επιπλέον οφέλη που θα ζητήσει η Ελλάδα από τον ΤΑΠ, στο παρελθόν ωστόσο είχε τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θέμα επιβολής τελών διέλευσης.
Από την πλευρά του ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, χαρακτήρισε την συζήτηση «ζεστή, φιλική, εποικοδομητική και ουσιαστική».
Ανέφερε ότι Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν είναι εταίροι και μπορούν να συνεχίσουν την συνεργασία τους προς όφελος και των δύο χωρών και διαβεβαίωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν -ως παραγωγός και προμηθευτής αερίου- και η Socar -ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας- θα κάνουν το καλύτερο για να ενδυναμώσουν την συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και όχι μόνο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την συζήτηση.
Ο ίδιος επιφυλάχτηκε να απαντήσει για το εάν το Αζερμπαϊτζάν συνδέει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ με την κατασκευή του ΤΑΠ. «Ας περιμένουμε την τελική απόφαση είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: