Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πιάνει δουλειά στη μάχη κατά της διαφθοράς ο Π.Νικολούδης...


Πιάνει δουλειά στη μάχη κατά της διαφθοράς ο Π.Νικολούδης
Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ οι εκροές καταθέσεων
Ποινική δίωξη σε έξι γιατρούς για υπερκοστολογήσεις...
Διαδοχικές επαφές με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη είχε τα προηγούμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μπει άμεσα σε εφαρμογή η επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

«Περιμένουμε...
πολλά από σας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Π.Νικολούδη, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, μετά το τετ-α-τετ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το Έθνος, ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Π.Νικολούδη ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος υπουργός, προκειμένου να κινηθεί αποτελεσματικά στο κυνήγι της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΔΟΕ, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών και η Επιτροπή Προμηθειών του Δημοσίου αναμένεται να ριχτούν άμεσα στη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της εγκατάστασης του νεοσύστατου υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς ο κ. Νικολούδης παραμένει προς το παρόν στο παλιό γραφείο, που είχε στον έκτο όροφο του ΣΔΟΕ, ως πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ οι εκροές καταθέσεων

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, έδωσε εντολή στα κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που μεταφέρουν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά καταθέσεων.


Ενδεικτικά, το ΣΔΟΕ καλείται να ελέγξει τα «πόθεν έσχες» σε υποθέσεις φορολογουμένων που εμφανίζουν υψηλές καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και οι οποίες δεν δικαιολογούνται βάσει των εισοδημάτων που έχουν υποβάλει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «τσιμπίδα» των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκεται λίστα με στοιχεία συνολικά 54.000 Ελλήνων φορολογουμένων που μετέφεραν σημαντικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011. Τα ποσά των καταθέσεων αυτών υπερβαίνουν τα 22 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 23 Ιανουαρίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ιδιωτών αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Ποινική δίωξη σε έξι γιατρούς και οκτώ υπαλλήλους νοσοκομείου για υπερκοστολογήσεις 3,2 εκατομμυρίων

Ποινική δίωξη για απιστία κατ΄ εξακολούθηση από κοινού τελεσθείσα με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σε βάρος έξι γιατρών και οκτώ υπαλλήλων δημοσίου νοσοκομείου.



Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο ανέρχεται στα 3.200.000 ευρώ και συνίσταται στην προμήθεια ιατρικού υλικού και ειδικότερα αιμοστατικού υλικού χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες.

Η προμήθεια των υλικών αυτών έγινε με απευθείας ανάθεση χωρίς σύμβαση με τις εταιρείες, ενώ η απιστία αφορά στα έτη 2007-2008-2009.

πηγες ΕΘΝΟΣ, left, tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: