Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

«Κόκκινος συναγερμός» Κατάρρευση των εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους


Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο νέο οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων κατά τον πρώτο μήνα του έτους.
xrimata
Η νέα υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη επιχειρεί να αναδιατάξει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό εξαιτίας όχι μόνο της προεκλογικής καθίζησης του,  αλλά γενικότερα των αποτελεσμάτων των τελευταίων έξι μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απώλειες εσόδων στο πρώτο μήνα του έτους προσεγγίζουν τα 2 δις. Ευρώ ενώ αν προστεθούν και οι απώλειες του τελευταίου μήνα του Δεκεμβρίου του 2014 ανέρχονται περίπου στα 2,3 δις. Ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών όπου είχαν κληθεί οι προιστάμενοι των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Κ. Σαββαίδου έγινε απολογισμός του 2014 ενώ συζητήθηκε εκτενώς το επιχειρησιακό σχέδιο για το τρέχον έτος. Αυτό που ζητήθηκε είναι οι έλεγχοι να επικεντρωθούν στους πλούσιους φορολογούμενους καθώς και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή και εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων που προέρχονται από τον ΦΠΑ αποφασίσθηκε η εμπλοκή του ΣΔΟΕ στους προληπτικούς ελέγχους. Δηλαδή στους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να δημιουργηθεί αίσθημα στην αγορά ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι στις επάλξεις και ελέγχει τη ορθή έκδοση φορολογικών στοιχείων. Τα στοιχεία για τον ΦΠΑ είναι απογοητευτικά και δεν ευθύνεται μόνο η  μείωση της κατανάλωσης αλλά και η ολιγωρία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων ως προς τον έλεγχο της αγοράς και συγκεκριμένα της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης που παραδοσιακά βρίσκονται στη κορυφή της πυραμίδας της φοροδιαφυγής.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: