Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ν. Χουντής: «Παραμένουμε σταθεροί στη λαϊκή εντολή, παρά τους εκβιασμούς»



Την απόφαση την κυβέρνησης να σεβαστεί την λαϊκή εντολή, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο "Κόκκινο", ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής, ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό Ντράγκι, ενώ...
τόνισε πως υπάρχουν κανόνες στην ΕΕ που δεν μπορεί να παρακάμπτονται. Ο Νίκος Χουντής, αναφερόμενος στις επαφές με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες και την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τόνισε:

"Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λαϊκή εντολή που πήραμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Προφανώς δεν γίνονται πάντα αυτά που θα θέλαμε, αλλά οι πρώτες δηλώσεις ήταν θετικές, του κ. Σόιμπλε αναμενόμενες. Όμως, όπως τις αποκωδικοποιούμε, βλέπουμε πως η ατζέντα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισβάλλει σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρουμ.

Αρκετές κινήσεις, όπως του κ. Ντράγκι, έχουν έναν εκβιαστικό χαρακτήρα, θέλουν να οξύνουν τον εκβιασμό που βλέπαμε προεκλογικά. Όμως υπάρχει η εξής διαφορά: ότι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή και τη δημοκρατία κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το παρακάμψει και επίσης να πούμε ότι υπάρχουν κανόνες στην ΕΕ.

Για παράδειγμα, ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να κάνει πολιτική, δηλαδή να μετέχει σε πολιτικούς εκβιασμούς, είναι υποχρεωμένος να τηρεί τη νομισματική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών. Γιατί έσπευσε ο κ. Ντράγκι να πάρει αυτή την απόφαση για τα ομόλογα πριν από τη λήξη της προθεσμίας; Για να το προσθέσει στο Eurogroup".

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε, μετά την συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και για τις ευθύνες συνολικά της ΕΕ σε μία σειρά ζητημάτων, ο κ. Χουντής σημείωσε:

"Προσπαθούμε να θυμίσουμε στον κ. Σόιμπλε ότι υπάρχουν κανόνες στην ΕΕ που τους παρακάμπτουν, είδατε, δεν είπε τίποτα για τρόικα.

Υπάρχουν δεσμεύσεις και των άλλων χωρών. Να παταχθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και η διαπλοκή, εντάξει. Αλλά πίσω από κάθε πέτρα μεγάλης διαπλοκής και διαφθοράς έβρισκες γερμανικές εταιρείες. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, και μαζί όλη η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Επίσης υπάρχουν δεσμεύσεις και της Γερμανίας για να κλείσει το παρελθόν της Ευρώπης από συμπεριφορές καταστροφικές, όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο. Και σωστά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έβαλε αυτά τα ζητήματα στον Σόιμπλε, όπως και το θέμα της εξάπλωσης φαινομένων ναζισμού στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δεσμεύσεις του και την διαπραγματευτική στάση του, θέλει να υπενθυμίσει τις ευθύνες όλων απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: