Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Καίνε τους νεκρούς στο Νεπάλ...



Σοκάρουν οι εικόνες...
Ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ αναβαίνει δραματικά ώρα με την ώρα, με τους διασώστες να κάνουν...
υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια.
Ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε την Τρίτη πως οι νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου, μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.



Με τους νεκρούς να ανέρχονται ήδη σε 4.349 και τις ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων να εξανεμίζονται, οι πολίτες στην πρωτεύουσα Κατμαντού, που κατάφεραν να επιζήσουν από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου, θρηνούν για τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων, καίγοντας τα πτώματά τους στη μέση των δρόμων ή στις άλλοτε πολυσύχναστες πλατείες της πόλης.

Σε δηλώσεις του στο Reuters την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Σουσίλ Κοϊράλα είπε πως έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και πως απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του νεπαλέζου πρωθυπουργού, ο αριθμός των νεκρών του σεισμού στο Νεπάλ θα υπερβεί τον απολογισμό του σεισμού του 1934, με 8.500 νεκρούς.

Ο Κοϊράλα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν ο σεισμός έπληξε τη χώρα του το Σάββατο, τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από σκηνές, πολλά φάρμακα, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι κοιμούνται στα χωράφια κάτω από τη βροχή και ότι περισσότεροι από 7.000 έχουν τραυματισθεί.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με  έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο σεισμός του Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού, στέγης.

Έπειτα από την κινητοποίηση των αρχών, η διεθνής βοήθεια έχει αρχίζει να φθάνει, πάντως, στην χώρα.Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύχτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας. 


πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: