Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Unicef: Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά επλήγησαν από τον σεισμό Απέραντος θρήνος στο Νεπάλ-Πάνω από 4.000 οι νεκροί


Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της φονικής δόνησης των 7,9 Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ.
epaselect NEPAL EARTHQUAKE
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο καταστροφικός σεισμός στοίχισε τη ζωή περισσότερων των 4.000 ανθρώπων.
Όπως ανακοίνωσε το  Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών,  σκοτώθηκαν 4.010 άνθρωποι και 7.500 τραυματίστηκαν.
Την ίδια ώρα αγανάκτηση για την καθυστέρηση της παροχής βοήθειας και των επιχειρήσεων αποκατάστασης των ζημιών εκφράζουν απόψε οι Νεπαλέζοι, καθώς ετοιμάζονται να περάσουν και τρίτη νύχτα στο ύπαιθρο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου.
Χιλιάδες είναι αυτοί που κουράστηκαν να περιμένουν και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν για την μεταφορά βοήθειας από το κύριο αεροδρόμιο της χώρας στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή και στέγη.
Οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.
Οι πληγέντες συνωστίζονται στα πρατήρια καυσίμων φοβούμενοι για ελλείψεις, ενώ οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονται σε λεωφορεία --ορισμένοι κάθονται ακόμη και στις οροφές τους-- και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο χωριό από το οποίο κατάγονται.
Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά και άνδρες με μεγάλους σάκους προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους οδηγούς των λεωφορείων μια θέση για να εγκαταλείψουν το Κατμαντού.
Μολονότι έχει ήδη αρχίσει να φτάνει βοήθεια στην πρωτεύουσα, στην οποία περιλαμβάνονται φορτία τροφίμων, φαρμάκων, σκηνές, αλλά και εκπαιδευμένοι σκύλοι, οι αρχές αγωνίζονται για να καταφέρουν να μεταφερθεί από εκεί η βοήθεια αυτή σε πληγείσες περιοχές, με το έργο τους να δυσχεραίνεται από τις κακές τηλεπικοινωνίες, τις δυσκολίες στις οδικές μετακινήσεις και την έλλειψη εξοπλισμού, όπως άλλωστε και από τους ισχυρούς και επανειλημμένους μετασεισμούς.
Η UNICEF ανακοίνωσε σήμερα ότι υπολογίζει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τα παιδιά στο Νεπάλ που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εμφανιστούν υδατογενείς και μολυσματικές ασθένειες.
Εν τω μεταξύ οι  ΗΠΑ θα χορηγήσουν συνολικά δέκα εκατομμύρια δολάρια ως αρωγή προς την ασιατική χώρα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη χορήγηση της βοήθειας αυτής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη και δήλωσε πως έχει συγκλονισθεί από τις εικόνες των θυμάτων και των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός σ' αυτή τη χώρα των Ιμαλαΐων.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: