Πορείες διαμαρτυρίες, προς το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα, με αφορμή τον εορτασμό της 19ης Μαΐου, που...
ανακηρύχθηκε επίσημα το 1994 από την ελληνική Βουλή ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Συγκεκριμένα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) θα πραγματοποιήσει επιμνημόσυνη δέηση στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της γενοκτονίας. Μετά την κεντρική εκδήλωση μνήμης θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο τουρικό προξενείο.
Ανάλογες δράσεις αναμένονται την ίδια ώρα και στην Αθήνα, όπου διοργανώνεται εκδήλωση στο Σύνταγμα με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο της αρμενικής βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας.
Η ΠΟΕ καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι η εκστρατεία του εκτουρκισμού της περιοχής του Πόντου που ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων το 1911, με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ, άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα, μεταξύ των οποίων Έλληνες του Πόντου, αλλά και Αρμένιοι.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο 1914-1923 οι Τούρκοι θανάτωσαν πάνω από 200.000 Έλληνες του Πόντου, αριθμός που σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς αγγίζει τις 350.000.
Χαρακτηριστικό της τραγωδίας που συντελέστηκε ήταν το τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο η Επιτροπεία Ποντίων τον Ιούλιο του 1920, το οποίο ανέφερε: "Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλονται σφαγαί.. εις Κερασούντα.. εις Τραπεζούντα και αλλού. Εάν κατάστασις συνεχιστεί, Ελληνισμός Πόντου εξαφανισθήσεται, πριν η διπλωματία προλάβει ασχοληθεί περί αυτού".
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί:
-Από το δημοτικό συμβούλιο της αυστραλιανής πόλης Γουίλομπι, στις 11 Μαΐου 2015
-Από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στις 24 Μαρτίου 2015
-Από την Γερουσία της αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στις 1 και 12 Μαΐου 2013
-Από το σουηδικό Κοινοβούλιο, στις 11 Μαρτίου 2010
-Από την τοπική βουλή της νότιας Αυστραλίας, στις 30 Απριλίου 2009
-Από τη Διεθνή Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2007
-Από τις δέκα Πολιτείας των ΗΠΑ, κατά την περίοδο 2002 -2014
Επίσης, η 19 Μαΐου καθιερώθηκε από την κυπριακή Βουλή ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στις 2 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε νόμος, με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της Γενοκτονίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου