Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Brussels Group: Δίνουμε ΦΠΑ, γλιτώνουμε ομαδικές απολύσεις...


Brussels Group: Δίνουμε ΦΠΑ, γλιτώνουμε ομαδικές απολύσεις

"Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην κλείσει συμφωνία μέσα στο Μάιο" λέει πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά και τις...
νέες παραχωρήσεις (ενιαίος  ΦΠΑ, κατάργηση έκπτωσης στα νησιά, περιορισμών χρήσης μετρητών κλπ) που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.

Οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels group συνεχίζονται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και αύριο η διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων και την οριστικοποίηση του δημοσιονομικού κενού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί με τα μέτρα  Βαρουφάκη.

Χθες τα μεσάνυχτα πάντως ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα -όπως φάνηκε από τα χαμόγελα όσων συμμετείχαν- η τηλεδιάσκεψη της ομάδας Χουλιαράκη από την Αθήνα, χωρίς τον κ.Χουλιαράκη όμως που αναχώρησε εσπευσμένα από το σαββατοκύριακο για τις Βρυξέλλες. Όπως έλεγαν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, δεν συζητήθηκε το προσχέδιο Γιούνκερ , αλλά και έτσι ακόμη η διαπραγμάτευση φαίνεται να μπορεί να κλείσει σύντομα. Δύσκολα όμως αυτό, όπως εκτιμάται, μπορεί να συμβεί μέσα στην εβδομάδα και ο νέος στόχος είναι πλέον το τέλος Μαΐου. 

Όπως ανέφερε ο κύριος Βαρουφάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες στο STAR,  η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και κατάργηση εργασιακών συμβάσεων που ζητούν οι δανειστές.

Αντιθέτως η κυβέρνηση προτείνει συντελεστές ΦΠΑ 6,5% και 15% για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα και 9,5% και 18% για τους υπόλοιπους, με κατάργηση των εκπτώσεων 30% στα νησιά και ένα σύστημα επιστροφής της διαφοράς  στους νησιώτες.

Ωστόσο δεν έχουν κλείσει άλλα φορολογικά μέτρα, όπως η επιβολή έκτακτου φόρου στους 500 πιο πλούσιους Έλληνες, θέμα στο οποίο ο κύριος Βαρουφάκης είναι αντίθετος. Ο κύριος Βαρουφάκης θυμάται άλλωστε πώς ναυάγησε αντίστοιχο σχέδιο του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Ολάντ, που σχεδίαζε να επιβάλει φόρο στους 900 πιο πλούσιους της Γαλλίας για έσοδα μόλις 160 εκατ. ευρώ αλλά τελικώς έκανε πίσω, αφού πρώτα άλλαξε χώρα ο Ζεράρ Ντε Παρτιέ –και πριν το ακολουθήσουν και άλλοι όπως απειλούσαν...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: