Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κι όμως το χρέος μειώθηκε...


... το πρώτο τρίμηνο του 2015...
Το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, παραμένοντας ωστόσο μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η...
ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, το συνολικό χρέος των 19 κυβερνήσεων της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 92,9% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών αυτών από 92% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, τα δημόσια χρέη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ.

Το ελληνικό χρέος είναι μακράν το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και μειώθηκε στο 168,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους από το 177,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Η πτώση αυτή, αν και μοιάζει ενθαρρυντική, επισημαίνει η εφημερίδα, σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την επιστροφή στην ευρωζώνη των κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη καταγράφηκε στην Ιταλία, όπου ανήλθε στο 135,1% του ΑΕΠ από το 132,1%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία, της οποίας το χρέος αυξήθηκε στο 97,5% του ΑΕΠ από το 95,6%.

Στις χώρες, των οποίων το κρατικό χρέος μειώθηκε, περιλαμβάνονται η Γερμανία και δύο χώρες που, όπως η Ελλάδα, εντάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: