Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική αξία των ακινήτων...


Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική αξία των ακινήτων
Σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως στην Αθήνα η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας  για να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού κόσμου μετά την... κατάθεση  τα ξημερώματα στην Βουλή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας  που έχει συνταχθεί από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη.

Το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συντάχθηκε υπό τον κ. Χαμηλοθώρη έχει  προκαλέσει  τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και  ο δικηγορικός κόσμος απερίφραστα το έχει καταδικάσει με δημοψήφισμά του.

Μάλιστα είχε οδηγήσει το δικηγορικό σώμα σε απεργία διαρκείας  η οποία ανεστάλη λόγω των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου, κάτι που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα επαναληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πάντως, εκ των πραγμάτων  αναβιώνει το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου και ο δικηγορικός κόσμος αναμένεται να κατέλθει   σε νέα πανελλαδική απόχη διαρκείας από τα καθήκοντά του, καθώς έχει δεσμευθεί από το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Συνέπεια όλων αυτών είναι τα δικαστήρια παραλύσουν για ακόμη μια φορά.

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας  που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο στην Βουλή περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς, τις  ενίσχυσης των τραπεζικών προνομίων, της κατάργησης της   εμμάρτυρης απόδειξης κ.λπ.          

Οι δικηγορικοί Σύλλογοι για το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής Χαμηλοθώρη,  έχουν επισημάνει  ότι «περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα  πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των Τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αναφορικά με το σχέδιο Χαμηλοθώρη έχει επισημάνει ότι «εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης και θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα Δικαιοσύνης».

Το κείμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας   είναι μέσα στο πνεύμα και το πλαίσιο των «θεσμών», κάτι που σηματοδοτεί ότι  θα έχουν ενταχθεί και όλες οι απαιτήσεις  τους, ενώ  εκ των πραγμάτων  θα περιέχει αρνητικές διατάξεις για του πολίτες.

Το  νέο σχέδιο Κώδικα  Πολιτικής Δικονομίας  για τους πλειστηριασμούς προβλέπει ότι πλέον θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα - αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.

Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον νόμο  1249/1982.

Υπενθυμίζεται ότι η  εσπευσμένη κατάθεση (και στην συνέχεια ψήφιση) από τη Βουλή, ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Σε  ποια σημεία  του Κώδικα  αντιδρά ο δικηγορικός κόσμος:  

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους στην εκπνοή του περασμένου έτους είχε δώσει στην δημοσιότητα τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής του κ. Χαμηλοθώτη, στα οποία αντιτίθεται το Δικηγορικό Σώμα και ο νομικός κόσμος της χώρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια είχε επισημάνει:

 
 «Προσχηματικός διάλογος

Από την ανάγνωση του εν λόγω νομοσχεδίου καθίσταται –δυστυχώς- σαφές ότι η εξαγγελία περί διαλόγου με τη νομική κοινότητα (δικαστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές) ήταν άκρως προσχηματική. Αγνοήθηκαν πλήρως οι εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επί των άρθρων του σχεδίου του ΚΠολΔ, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και γνωστοποιηθεί –ήδη τον Αύγουστο- από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Παραγνωρίστηκε η ομόφωνη σχεδόν απόφαση της Διοικητικής Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι –στην πλειονότητά τους- ατυχείς και σε κάθε περίπτωση απρόσφορες προς επίτευξη των σκοπών που τις συνοδεύουν. Επίσης δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις των διοικητικών Ολομελειών των μεγάλων Δικαστηρίων της χώρας.

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: