Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Προορισμός ο βορράς Αποχωρούν μαζικά από τον Πειραιά οι πρόσφυγες που έφτασαν με το Ελ. Βενιζέλος


Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύριοι πρόσφυγες που έφθασαν στις εννέα η ώρα το πρωί στην προβλήτα Ε1 με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος».
ven
Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με απώτερο στόχο να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν ερμητικά τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Διανύοντας με τα πόδια οι περισσότεροι τα 3,5 χλμ. που απέχει η προβλήτα Ε1 από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αποτυπώνουν μια εικόνα ξένη προς την καθημερινότητα του Πειραιά. Αποτυπώνουν μια εικόνα πολέμου.
Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονιά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα. Στη συνέχεια συνεχίζουν την πορεία τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: