Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Στόχος Τσίπρα να κλείσει η εσωστρέφεια Εσωκομματικά τέλος, τώρα… εκλογές!


Με τον χρόνο των τριών εβδομάδων να μετρά ήδη αντίστροφα από σήμερα ως τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά να μπει πλέον ένα φρένο στην εσωστρέφεια και την «ομφαλοσκόπηση» στον ΣΥΡΙΖΑ και να αφιερωθεί ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» στην εκλογική μάχη, με στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης.
tsipras12
Στο επιτελείο του απελθόντος πρωθυπουργού κάνουν θετικό απολογισμό της διήμερης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος, καθώς αποφεύχθηκαν άλλες αποχωρήσεις, η τάση των «53» έμεινε στο κόμμα, τα κεντρικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαβεβαίωσαν πως «δίνουν τη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για μία ισχυρή κυβέρνηση της Αριστεράς», ενώ ταυτόχρονα η κριτική που εκφράστηκε από τους «συνέδρους» ήταν ηπιότερη του αναμενόμενου.
«Πανστρατιά»
Ως εκ τούτου, από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κηρύξει εκλογική «πανστρατιά» καλώντας όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τη μάχη της πρώτης θέσης για τη κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, ήδη από τη χθεσινή δευτερολογία του, ο απελθών πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε από όλα τα κομματικά στελέχη να αφήσουν πίσω τους όσα τους πλήγωσαν και να αφιερωθούν στην εκλογική μάχη: «Προφανώς και υπήρξε αριστερή μελαγχολία. Αυτό το διήμερο μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε ένα τέλος στη μελαγχολία και να μιλήσουμε για τα λόγια και της σκέψης και της βούλησης. Πιστεύω ότι αυτό το κλίμα αντανακλά και το πραγματικό κλίμα στην κοινωνία. Είμαστε εδώ. Είμαστε όρθιοι. Να δίνουμε τη μάχη πρώτα απ' όλα για να μην επιτρέψουμε στον παλαιό κατεστημένο να επιστρέψει στη χώρα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα να πάμε μπροστά και αυτές τις τρεις εβδομάδες να οργώσουμε την Ελλάδα για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει. Η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό δεν είναι η μία μεγάλη στιγμή ή μια μεγάλη νύχτα της εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα».
Ξεκινούν οι περιοδείες, «γρίφος» τα ψηφοδέλτια
Τον… τόνο πάντως θα δώσει ο ίδιος ο απελθών πρωθυπουργός, καθώς –με καθυστέρηση, λόγω εσωκομματικών διαδικασιών, σε σχέση με τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο της ΝΔ- θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, τις περιοδείες ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ως τώρα διαμορφωμένο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, αύριο ο τέως πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κρήτη όπου θα παραμείνει ως το βράδυ της Τετάρτης. Την Παρασκευή θα περιοδεύσει στην Λιβαδειά, ενώ το επόμενο σαββατοκύριακο θα ανήκει, παραδοσιακά, στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και θα παρουσιάσει αναλυτικά τους προγραμματικούς άξονες του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, μετά την χθεσινή αποδοχή εκ μέρους του για διεξαγωγή «όσων ντιμπέιτ και με όποιους θέλει ο κ. Μεϊμαράκης», ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το «παρών» και σε τηλεμαχίες με τους πολιτικούς αρχηγούς –τουλάχιστον με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Πάντως, ένας «γρίφος» που καλείται να λύσει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές Επικρατείας –αλλά και ορισμένοι απ’ όσους δεν εξελέγησαν- θα «μετακομίσουν» σε εκλόγιμες θέσεις των άλλων ψηφοδελτίων που έχουν «αδειάσει» από «λαφαζανικούς», προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να καταρτίσει από μηδενική βάση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να δώσει τον τόνο των προθέσεών του για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Θεωρείται δεδομένο πως οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί θα βρεθούν σε εκλόγιμες θέσεις (Νίκος Κοτζιάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Κατρούγκαλος κ.α.), ενώ μένει να φανεί ποιες επιλογές «διεύρυνσης» θα υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, μετά τα όσα διημείφθησαν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη στην «Αθηναΐδα», είναι σαφές ότι ο τέως πρωθυπουργός θα καταρτίσει τα ψηφοδέλτια σε συνεννόηση με όλες τις βασικές τάσεις του κόμματός του, ώστε να μην αποτελέσει η κατάρτιση των λιστών μία νέα αιτία εσωστρέφειας «με το καλημέρα» της προεκλογικής περιόδου.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: