Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τα πρόσωπα-«κλειδιά» Συγκροτείται «εθνική ομάδα» για το δημόσιο χρέος


Συγκροτείται «εθνική ομάδα» για το δημόσιο χρέος
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να βρίσκεται σχέδιο για συγκρότηση ειδικής επιστημονικής ομάδας που θα αναλάβει να τεκμηριώσει τις ελληνικές θέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η οποία θα αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες οικονομολόγους που απολαμβάνουν διεθνούς αναγνώρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η σχετική πρωτοβουλία εκκίνησε επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο φαίνεται πως έχει αναπτύξει συγκεκριμένη δυναμική, καθώς έχει γνωστοποιηθεί και στα άλλα κόμματα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας φέρονται να υποστηρίζουν την σχετική πρωτοβουλία, η οποία ωστόσο θα εξελιχθεί περαιτέρω μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας φέρεται να τίθεται ο διακεκριμένος Έλληνας ομογενής καθηγητής του Yale, John Geanakoplos, ο οποίος μάλιστα θα συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο στην Αθήνα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της «Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης», ο John Geanakoplos φέρεται να παραιτήθηκε από τη θέση του Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management, καθώς υπήρχε σοβαρό ασυμβίβαστο.

Ρόλο στην ομάδα διαπραγμάτευσης φέρεται να έχει και ο κορεάτης Γκλεν Κιμ, πρώην σύμβουλος του Γ.Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Οκτωβρίου ή το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου και παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα δρομολογηθεί και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους , από την οποία εξαρτάται σε αυτή την φάση και η χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Το ΔΝΤ έχει τις δικές τους θέσεις για το ζήτημα του χρέους και δεν συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις των Ευρωπαίων που επικαλούμενοι την συμφωνία που επετεύχθη στις 13 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης υποστηρίζουν πως αυτό που προέχει δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά να παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.

Ήδη η γερμανική πλευρά ομιλεί για μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ώστε οι ετήσιες μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να είναι μικρότερες του 15% του ΑΕΠ.

Δεδομένου ότι η προαναφερόμενη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης αποφάσισε πως ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει με την υποστήριξη του ΔΝΤ να αποσπάσει στην επικείμενη διαπραγμάτευση και δέσμευση για παρεμβάσεις στα επιτόκια δανεισμού, καθώς η όποια επιμήκυνση των ωριμάσεων του χρέους δεν διασφαλίζει την χώρας μας από κινδύνους που σχετίζονται με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ειδικά στην περίοδο μετά το 2017.

Στην αιχμή της εν λόγω διαπραγμάτευσης θα ευρεθούν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Τράπεζα της Ελλάδος που θα τροφοδοτήσουν την «εθνική ομάδα» τεκμηρίωσης με τα απαραίτητα στοιχεία και προτάσεις.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: