Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ανοίγει το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση - Υπουργικό συμβούλιο με αυστηρές συστάσεις Τελευταία ευκαιρία Τσίπρα προς υπουργούς για τα «φάλτσα»


Το θέμα που μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις, δηλαδή το Ασφαλιστικό, ανοίγει ...εξ ανάγκης σήμερα και επισήμως η κυβέρνηση, καθώς αυτό αποτελεί μία βασική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των δανειστών, ενώ συνιστά και πηγή μεγάλης αιμορραγίας του προϋπολογισμού.
tsipras1
Την ίδια στιγμή, πριν καν η κυβέρνηση κληθεί να υποστηρίξει το οποιοδήποτε δυσάρεστο μέτρο, το Ασφαλιστικό έχει ήδη δημιουργήσει εικόνα σύγχυσης και «Βαβέλ» μεταξύ υπουργών, την οποία θα επιχειρήσει με αυστηρές συστάσεις να ανακόψει σήμερα ο πρωθυπουργός.
Τα «φάλτσα» και η σύγχυση έχουν πλέον γίνει καθημερινό φαινόμενο για το κυβερνητικό σχήμα και συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός απηύθυνε και προχθές αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς του, κατά την κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ζητώντας τους να μην «πετάνε ιδέες στις τηλεοράσεις, αν πρώτα δεν έχουν συνεννοηθεί» με τον ίδιο ή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Σαν να μην έφτανε αυτό, η δυσφορία του κ. Τσίπρα εδράζεται και στο γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί -σχεδόν το μισό κυβερνητικό σχήμα, για την ακρίβεια- αγνόησαν την αρχική οδηγία του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να μην πιάνουν... στασίδι στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.
«Τελευταία ευκαιρία»
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το Ασφαλιστικό, να απευθύνει εκ νέου αυστηρές συστάσεις σε όλους τους υπουργούς να μην μιλούν πολύ και να προσέχουν τα λόγια τους όταν μιλούν. Μάλιστα, χθες, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για μία αποστροφή του λόγου του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, όταν χαρακτήρισε την επιβάρυνση από την επιβολή ΦΠΑ 13% στην ιδιωτική εκπαίδευση ως «πενταροδεκάρες» -και αυτό παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας, η επιβολή ΦΠΑ αποτελεί κεντρική κυβερνητική απόφαση και το Μαξίμου καλύπτει απολύτως τον κ. Φίλη.
Παράλληλα, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι τόσο... αυστηρές οι συστάσεις του πρωθυπουργού, ως το σημείο να υπονοηθεί ότι όποιος υπουργός τις αγνοήσει αυτή τη φορά, θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης.
Στο χορό της διαπραγμάτευσης
Επί της ουσίας, πάντως, το Ασφαλιστικό αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως η σκληρότερη δοκιμασία στην οποία θα υποβληθεί εκ των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε χθες την πρώτη συνομιλία με το «κουαρτέτο» και είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να «σώσει» βασικές κοινωνικές παροχές προς τους συνταξιούχους, όπως το ΕΚΑΣ για όσους λαμβάνουν πολύ μικρές συντάξεις και βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας. Παράλληλα, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου σήμερα θα τεθεί ο προβληματισμός πώς ακριβώς μπορεί να γίνει μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση με αριστερό πρόσημο, αφού τα περιγραφόμενα στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών κρίνονται από όλους τους υπουργούς -αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα που έχει κρατήσει από προχθές αποστάσεις μέσω διαρροών- ως «ακραία νεοφιλελεύθερα».
Πάντως, το γεγονός ότι η εξίσωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι δύσκολη δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τον πρωθυπουργό, καθώς χθες, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε εκ νέου το στίγμα των προθέσεών του και της απόφασής του να μεταρρυθμίσει το σύστημα. «Είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: «ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που είναι επείγον, εξαιτίας της καταλήστευσης των αποθεματικών του, αλλά και της υψηλής ανεργίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια».
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: