Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ...


Ναυτικοί
Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ, στη συνεδρίαση της, το μεσημέρι της Τρίτης (3/11), γεγονός που σημαίνει πως τα πλοία όλων των κατηγοριών θα παραμείνουν δεμένα μέχρι τις 6.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια και τα...
τρία πλοία που προορίζονταν για τη μεταφορά προσφύγων. 

Την Πέμπτη (5/11) η διοίκηση της ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.  

Να σημειώσουμε πως στις 12 Νοεμβρίου τα πλοία θα δέσουν και πάλι κάβους, καθώς η ΠΝΟ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Προβληματίζει το θέμα των προσφύγων

«Αγκάθι» αποτελεί η μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά, στη 48ωρη απεργία που πραγματοποιεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας η ΠΝΟ, καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Ο Γ. Μουζάλας παρευρέθη χθες σε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας ανάμεσα στα προεδρεία της ΠΝΟ, όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στην απεργία και τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και τους ζήτησε να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας να επιτρέψουν κατ’ εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια.

Ο Θ. Δρίτσας από την πλευρά του διευκρίνισε ότι συνομολογεί τα αιτήματα του Γ. Μουζάλα, καθώς δεν ενέχουν «ούτε καθ’ υπόνοια απόπειρα εκβιασμού ή ενθάρρυνσης συμπεριφορών κοινωνικού αυτοματισμού».

Το προεδρείο της ΠΝΟ άκουσε τα δύο αιτήματα του Γ. Μουζάλα, χωρίς ωστόσο να τα αποδεχθεί, καθώς -όπως υποστηρίζουν οι ναυτεργάτες- η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και πολύ καιρό για την απεργία τους και είχε ενημερωθεί αναλυτικά για τα αιτήματά τους.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας με ανακοίνωσή της μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να κάνουν ό,τι μπορούν για τη μεταφορά των προσφύγων μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Διαπληκτισμοί

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Εφ.Συν» στη Χίο, Γιώργο Παγούδη, το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν στο λιμάνι της πόλης ένταση και διαπληκτισμοί, όταν προσέγγισε το πλοίο «Νήσος Μύκονος». Εκεί το «υποδέχθηκαν» με άγριες διαθέσεις οι ναυτικοί της Χίου, εμποδίζοντάς το να αποπλεύσει. Οι απεργοί και συνταξιούχοι Χιώτες ναυτικοί, σε μια προσπάθεια περιφρούρησης της απεργίας, κατέλαβαν τον καταπέλτη, αρνούμενοι να φύγουν. Σημειώθηκαν διαπληκτισμοί με μέλη του πληρώματος, αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν, επισημαίνοντας ότι η ζημιά έγινε από το λιμάνι της Μυτιλήνης, από όπου δεν έπρεπε να αποπλεύσει.

Τα ναυτεργατικά σωματεία όμως τονίζουν ότι το πλοίο δεν έκανε κάτι παράνομο, καθώς το δρομολόγιό του είχε ξεκινήσει πριν από την έναρξη της απεργίας, που ήταν 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με λιμάνι αφετηρίας αυτό της Καβάλας, άρα έπρεπε να εκτελέσει όλο το δρομολόγιο και να δέσει πλέον στο λιμάνι του Πειραιά.

Καταγγελίες για υπονόμευση

Στο μεταξύ, μετά από καταγγελίες σωματείων «για υπονόμευση της 48ωρης απεργίας των ναυτικών σε περιστατικά που συνέβησαν σε κάποια λιμάνια της Ελλάδας» –οι πληροφορίες λένε ότι σε τρία λιμάνια της χώρας οι λιμενάρχες άφησαν να μπουν πλοία στα λιμάνια χωρίς πλοηγούς (απεργούν και οι πλοηγοί)– ο υπουργός Ναυτιλίας σχολίασε ότι «η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ και άλλων Ενώσεων εργαζομένων στο λιμάνι, στο ΝΑΤ και σε υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας είναι μια απεργία νόμιμη» και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να σταθούν απολύτως υπεύθυνα απέναντι στην άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, έστω και καθ’ υπόνοια, αυτή την κυβερνητική θέση.

■ Τη συμπαράστασή τους στην ΠΝΟ εκφράζουν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: