Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ένας ύποπτος «εξουδετερώθηκε» Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατία


Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατία
Εικόνα από παλαιότερη επιχείρηση των βελγικών αρχών   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βρυξέλλες
Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία του Βελγίου, με τη συνδρομή γάλλων αστυνομικών, σε προάστιο των Βρυξέλλων αναζητώντας έναν ή δύο άνδρες που σχετίζονται με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.
©2016 Δεδομένα χάρτη Google
Χάρτης
Δορυφόρος
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι υπόπτου, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο βελγικά μέσα ενημέρωσης ένας ύποπτος «εξουδετερώθηκε» στη διάρκεια της εφόδου.

Οι τρεις από τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν στη διάρκεια της εφόδου στο διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ των Βρυξελλών κι ένας τέταρτος στη διάρκεια των επιχειρήσεων που ακολούθησαν στη συνοικία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το νότιο τομέα της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Reuters που βρίσκονται στο σημείο.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ σχολεία και νηπιαγωγεία που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση με την περιοχή που σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί έκλεισαν, ανέφεραν περίοικοι.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Φόρεστ κατά τη διάρκεια μιας εφόδου «στο πλαίσιο των ερευνών των επιθέσεων στο Παρίσι» και ότι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά.

«Στο πλαίσιο της εφόδου, ομάδα που αποτελείτο από βέλγους και γάλλους αστυνομικούς επενέβη και δέχθηκε πυροβολισμούς, προφανώς από βαριά όπλα, ωστόσο θα είμαι πολύ προσεκτικός (στο να περιγράψω τις ακριβείς) συνθήκες» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ από το Αμπιτζάν, που επισκέπτεται.

Θα είμαι «προσεκτικός καθώς μια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα προβώ σε περαιτέρω σχόλια από το να επιβεβαιώσω ότι πράγματι αυτό συνέβη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γύρω στις 16.30 τοπική ώρα κι ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει περιμετρικά τον δρόμο Ντριέ στο Φόρεστ, αντήχησαν εκ νέου πυροβολισμοί στην περιοχή, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο δήμαρχος του διαμερίσματος Φόρεστ των Βρυξελλών, όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος, είπε στην εφημερίδα Le Soir ότι ένας ή περισσότεροι άνθρωποι είχαν ταμπουρωθεί νωρίτερα σε διαμέρισμα και ότι δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι επιπλέον ενδέχεται να διαφεύγουν.

Δημοσιογράφοι του Reuters μετέδωσαν επίσης ότι άκουσαν πυροβολισμούς να πέφτουν, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στους δρόμους περιμετρικά της περιοχής που είχε γίνει η έφοδος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε ότι μονάδες της γαλλικής αστυνομίας συμμετείχαν επίσης στην έφοδο στη βελγική πρωτεύουσα, όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από νεαρούς Βέλγους και Γάλλους, ορισμένοι εκ των οποίων πολέμησαν στη Συρία.

«Η επιχείρηση συνδέεται με τις επιθέσεις του Παρισιού» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας εκπρόσωπος τύπου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου.

Στρατιώτες παραμένουν στους δρόμους στις κεντρικές Βρυξέλλες, καθώς η επιχείρηση συνεχίζεται.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: