Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση δηλώσεων Κατατέθηκε η τροπολογία, σώζονται από τεκμήρια άνεργοι, φοιτητές


Κατατέθηκε η τροπολογία, σώζονται από τεκμήρια άνεργοι, φοιτητές

Αθήνα
Σώζονται από τη τεκμαρτή φορολόγηση όσοι έχουν μικρά πραγματικά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κτλ) και εφόσον αυτοί δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, βάσει τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε προαναγγείλει.

Με την τροπολογία παρατείνεται ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας που ίσχυε για τους φορολογούμενους αυτούς το 2014 και προβλέπεται ότι εισοδήματα τα οποία αποκτούν περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Κλείνοντας τα εκκρεμή θέματα, και ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο κατέθεσε και διάταξη βάσει της οποίας στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και προβλέπει τη φορολογική εξίσωσή τους με τα έγγαμα ζευγάρια.

Με άλλη διάταξη παρέχεται σε όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις η δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης μετά την ημερομηνία που υποβάλλουν δήλωση οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας, που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνονται και αντικαθίστανται διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε. ν. 4172/2013) ως προς τα εξής:

Τεκμήρια
: Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ).

Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων με συμμετοχή σε επιχειρήσεις.Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Συγκεκριμένα, όπως όριζεται, «εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα οποία αποκτούν εισόδημα από τη διανομή κερδών στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.»

Για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβρίωσης. Στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και (στην περίπτωση αυτή) ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης με τους έγγαμους (κοινή κάλυψη τεκμηρίων και μεταφορά φορολογικών εκπτώσεων), εκτός εάν έχει ορισθεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται, η παράγραφος 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (Α' 167) αντικαθίσταται, ως εξής:

«4. Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου.

» Κοινή δήλωση δύνανται να υποβάλουν και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

» Οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης, δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.

» Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης, το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος, και για τα εισοδήματα της συζύγου του ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα.

» Ειδικότερα, οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον:

α. Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης φέρει ο φορολογούμενος,

β. Ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο γονέας ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που ασκεί τη γονική μέριμνα, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 4 του άρθρου 11.»

Α.Τ

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: