Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Πνεύμα αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού...




...ζήτησε ο Πρωθυπουργός...

Σαρκισιάν: Η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες

Έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του ύστερα από τη...
συνάντησή του με τον Αρμένιο πρόεδρο, μετά τη τη χθεσινή προσπάθεια ομάδας προσφύγων να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα από αφύλακτο σημείο μερικά χιλιόμετρα από την ουδέτερη ζώνη.
«Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους ίσως και από ομάδες που έοχυν τίτλο εθελοντών, τόσο να παραμείνουν στη μεθόριο όσο και να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες να περάσουν τη μεθόριο» είπε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για εγκληματική συμπεριφορά, απέναντι σε ανθρώπους είναι απροστάτευτοι.
«Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυρες στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν», είπε.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής «και από εκεί και πέρα θα δουλεψουμε όλοι μαζι για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μεταβασης τους στην Ευρώπη, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης».
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις ΜΚΟ να ελέγξουν αυτήν την παραπληροφόρηση, όπως είπε.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, διαπίστωση στην οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σ. Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην «τεράστια προσπάθεια της Ελλάδας για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση, ώστε η υποδοχή να γίνει με τους καλύτερους ανθρωπιστούς όρους» ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, που επίσης έχει υποδεχτεί πρόσφυγες.
Εχουμε δώσει από το υστέρημα των δυνατοτητων μας από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ανέλαβε, βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε., να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της.
Όμως, πρόσθεσε, με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε. 
Το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα βόρεια σύνορά μας δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, απευθύναμε ΄εκκληση σε πρ΄σοφυγε ςκει ΜΚΟ ώστε οι πρόσφυγες νε φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. 
Ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία στηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αποτελεί βασικό άξονα «για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από Συρία στην Ευρώπη».
«Ανοίξαμε δρόμους για την εμβάθυνση των σχέσεων με την Αρμενία»
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Αρμενία, είπε ότι με τον Αρμένιο πρόεδρος «ανοίξαμε δρόμους για την εμβάθυνσή τους».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν αντανακλά το υψηλο επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, που έχουν, όπως είπε, ισχυρούς δεσμούς φιλίας.
Πρόκειται για σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε δύσκολους καιρούς, που σημαδεύτηκαν από τη γενοκτονία των Αρμενιών και εις βάρος του ποντιακού ελληνισμού, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησσαν απόψεις για τις δυνατότητες περαιτερω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε ο οικονομικός τομέας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δυνατότητες «να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα».

Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να υπερπηδήσει όλες τις δυσκολίες δήλωσε ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, αλλά και την ικανοποίησή του για τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε με τους κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο.
«Οι προσεγγίσεις μας τόσο σε διμερές και διεθνές επίπεδο σε μέγιστο βαθμό συμπίπτουν», τόνισε ο Αρμένιος πρόεδρος, προσθέτοντας πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα συμφωνήθηκε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αποκτήσει η διμερής συνεργασία νέα δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: