Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ...


Επεισόδια στα Σκόπια

Προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 5 Ιουνίου

Σε πολιτικό χάος βυθίζεται η ΠΓΔΜ μετά την απόφαση του προέδρου της να χορηγήσει αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν πέρυσι...
από δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών, μεταξύ αυτών και του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Χθες διαδηλωτές κατέβηκαν πάλι τους δρόμους ζητώντας την παραίτηση και του προέδρου. 

Χιλιάδες συμμετείχαν στις πορείες που έγιναν στο κέντρο των Σκοπίων και σύμφωνα με τις αρχές στις συγκρούσεις πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και συνελήφθη ένας διαδηλωτής.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μπροστά στο Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η αναταραχή κλιμακώνεται ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, που έχουν οριστεί για τις 5 Ιουνίου. 

Καταστροφές και συλλήψεις

Tο βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με καταστροφές σε κυβερνητικά κτίρια και 12 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον σχηματισμό νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης στη χώρα και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις οποίες η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η αμνηστία στους πολιτικούς φίλους

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ιβάνοφ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι χορηγεί αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα που προκύπτουν από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ.

Ο Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, υποστήριξε ότι έλαβε την απόφαση αυτή για να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, για την οποία άφησε να εννοηθεί ότι υποκινήθηκε από ξένα κέντρα.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ αντέδρασε έντονα και τον κατηγόρησε για πραξικοπηματική ενέργεια, ενώ ζήτησε την παραίτησή του, προαναγγέλλοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Ακόμη και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, επέκρινε ιδιαίτερα τον Ιβάνοφ για την αμφιλεγόμενη απόφασή του, και ζήτησε από αυτόν να την ανακαλέσει.

Η απόφαση για αμνηστία έχει επικριθεί έντονα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ουάσινγκτον, που έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ να το ξανασκεφτεί.

Το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που αποκάλυψε στις αρχές του περασμένου χρόνου η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι για νοθεία των εκλογών, παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών της χώρας, εκτεταμένη διαφθορά, έλεγχο της δικαιοσύνης και παρεμβάσεις στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Από τη μεριά του, ο Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί για εκβιαστικές μεθόδους και για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν ότι η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία πλέον έχει μεταφερθεί στους δρόμους, ενδέχεται να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: