Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τα εντάσσει στο QE Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF


Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF
Ο επικεφαλής   (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Νέο «δώρο» κάνει ο Μ.Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομολόγων του EFSF. Αυτό ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς πλέον οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους εγγράφοντας κέρδη και ανακουφίζοντας τον ισολογισμό τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε τους τίτλους του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Διάσωσης EFSF στην λίστα των προς απόκτηση χρεογράφων, είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Παρασκευή, εξηγώντας ότι εξαιτίας των υψηλών εγγυήσεων που διαθέτουν οι τίτλοι του EFSF καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«Έως και 50% του υπολειπόμενου ποσού μπορεί να αποκτηθεί, καθώς αυτό είναι το όριο για τίτλους που έχουν εκδοθεί από επιλέξιμους διεθνείς οργανισμούς», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Reuters.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF, από τα παλαιότερα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησής τους, τους οποίους δεν τους επιτρέπεται να πωλήσουν στην αγορά.

Με την χθεσινή όμως απόφαση της ΕΚΤ, η κεντρική ευρωτράπεζα θα μπορεί να αγοράζει πλέον, μεγάλο μέρος των επίμαχων τίτλων - έως το 50% της αξίας τους - ελαφραίνοντας σημαντικά τον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών.

Περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οπότε σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επαναποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων από την ΕΚΤ (επαναφορά του waiver).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: