Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν θέση για τα εργασιακά...



Την ώρα που οι Βρυξέλλες ζητούν την εκπλήρωση των 16 προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. και το Μαξίμου έχει δώσει τη σχετική εντολή ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες και να έχουν...
ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην κυβέρνηση παίρνουν θέσεις «μάχης» για την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση και την εργασιακή μεταρρύθμιση.    

Ήδη τα κομματικά στελέχη έχουν στείλει μήνυμα σο Μαξίμου αφού στο Κείμενο Θέσεων γα το συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο, το οποίο δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων «συγκροτεί αυτή τη στιγμή το κεντρικό μέτωπο που έχουμε μπροστά μας».

Και ακολούθως προτείνεται η «απόκρουση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών για ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας» και «ο αγώνας για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τις ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ των εργαζομένων, όπως, π.χ., διαιτησία, επεκτασιμότητα, μετενέργεια κ.λπ., καθώς και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Πλαίσιο που - όπως είναι κατανοητό - βρίσκεται στον αντίποδα των προτάσεων του ΔΝΤ, έτσι όπως αυτές περιγράφονται στην έκθεση για την Ευρωζώνη, που έδωσε το Ταμείο χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα.

Σε αυτήν το ΔΝΤ ζητά εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να καταστεί ακόμα πιο «ευέλικτη» και να περιοριστεί η ανεργία των νέων, προειδοποιεί να μην θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών, προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε..

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών σημειώνει ότι τα «τρομολαγνικά σενάρια για τα εργασιακά μάλλον υποκινούνται από εγχώριες δυνάμεις».

Ωστόσο ο κ. Δραγασάκης ζητά εμμέσως πλην σαφώς την «έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που νομοθετούνται», λέγοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι θέμα αποκλειστικά δικής μας ευθύνης» και παράλληλα ζητά η κυβέρνηση «από τα αποσπασματικά μέτρα να περάσει στην υλοποίηση ενός συνολικού και συνεκτικού σχεδίου»...

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: