Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Το πρώτο κύμα τσουνάμι «χτύπησε» τη Νέα Ζηλανδία...Οι αρχές ειδοποιούν ότι θα φτάσουν μεγαλύτερα κύματα...
Το πρώτο τσουνάμι "χτύπησε" τη Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμενα την...
βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως το τσουνάμι ηταν ύψους ενός μέτρου και καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι.
Οι αρχές αναφέρουν ότι το πρώτο κύμα δεν θα είναι απαραίτητα και το μεγαλύτερο και πως μεγάλα κύματα θα φτάνουν στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας επί αρκετές ώρες ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τη Νέα Ζηλανδία, τελικά οι αρχές της χώρας εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στις 14.00 ώρα Ελλάδος.

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας ζήτησε από τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό σημείο ή προς την ενδοχώρα, με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους. 

Στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές, συνιστάται να ανέβουν σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους μιας γερής πολυκατοικίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να να πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι», προειδοποιεί το υπουργείο, συνιστώντας στους κατοίκους να έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο για περαιτέρω οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: