Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας



http://www.zougla.gr/news


Τα δάση από την αρχή της πορείας του ανθρώπου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη διεθνή κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου.

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα της δασοπονίας παρουσιάζονται εντονότερα στα τροπικά δάση εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας και της καύσης τους για να μετατραπούν σε καλλιεργήσιμη γη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκτάσεις τροπικών δασών που αφανίζονται σε ετήσια βάση αντιστοιχούν στην έκταση του Βελγίου.

Παρόμοια προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες με έντονο το πράσινο στοιχείο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια των οποίων κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα πράσινης γης και έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Και στη χώρα μας όμως τα σημάδια είναι ακόμα νωπά. Το καλοκαίρι του 2007 μόνο καταστροφικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι μεγαλύτεροι εναπομείναντες πνεύμονες της Ελλάδας έγιναν στάχτη. Τα περιαστικά δάση της Αττικής, όπως ο Παρνασσός, ο Υμηττός και η Πάρνηθα, έπεσαν θύματα ασυνείδητων καταπατητών και της ανευθυνότητας των υπεύθυνων φορέων.

Σαράντα μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου το WWF Ελλάς διαπιστώνει:

- 1) Στασιμότητα στο διαπιστωμένα ελλιπές και αναποτελεσματικό σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης

- 2) Απουσία παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών καταστολής

- 3) Συνέχιση του ομιχλώδους καθεστώτος αντιμετώπισης των αλλαγών χρήσεων γης και των παράνομων δραστηριοτήτων

- 4) Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη έργων πρόληψης, τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών και την οργάνωση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων

«Την στιγμή που η προστασία των δασών αναγνωρίζεται ως παγκόσμια προτεραιότητα και οι πολίτες της χώρας μας διαδηλώνουν με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση το αίτημά τους για πληρέστερη προστασία του δασικού μας πλούτου, η αδράνεια της πολιτείας δε μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση και απορία» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Δυστυχώς στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος η πολιτεία αδυνατεί όχι μόνο να χαράξει πολιτική και να δώσει ρυθμό, αλλά ακόμα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ίδιων της των πολιτών»

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Σπύρος Κουβέλης, δηλώνει με αντίστοιχο τόνο: «Βαθιά πληγωμένο βρίσκει τον δασικό πλούτο της χώρας μας και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, την Πρώτη δηλαδή ημέρα της άνοιξης. Οι πρόσφατες πυρκαγιές, οι αποδασώσεις και τα μπαζώματα και μάλιστα υπό το βάρος των κλιματικών αλλαγών συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: