Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Σκληρή γλώσσα ΠΑΣΟΚ για Καραμανλή στις Βρυξέλλες

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε το ΠΑΣΟΚ -διά του εκπροσώπου του- την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και όσα δήλωσε στη συνέχεια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αμφισβήτησε πως «η αναχρηματοδότηση του χρέους γίνεται με κανονικό τρόπο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και αρνητικές αναφορές και επισημάνσεις από την Ενωση στα βασικά κείμενα πολιτικής που είχε καταθέσει η χώρα μας, η οποία προσήλθε για άλλη μια φορά ως «πρόβατο επί σφαγή» στο Συμβούλιο Κορυφής, χωρίς σχέδιο και θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επιβαρυμένη από μία δημοσιονομική πολιτική πενταετίας, που έχει συσσωρεύσει χρέη και ελλείμματα στη χώρα μας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε διεξοδικά στις δηλώσεις του κ. Καραμανλή και σημείωσε ότι «πράγματι η αξιοπιστία ενισχύεται όταν λες την αλήθεια για τους φόρους, όταν λες την αλήθεια για τα ελλείμματα, όταν λες την αλήθεια για τις δεσμεύσεις, που παραμένουν γράμμα κενό απέναντι στους Ελληνες πολίτες».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν μπαίνουν νέοι φόροι, πρόκειται για έκτακτη εισφορά», τον κατηγόρησε ότι «και πάλι διασύρει το ελληνικό λεξιλόγιο. Οπως όταν μιλούσε για «επανίδρυση του κράτους» και εννοούσε το κομματικό κράτος, όταν μιλούσε για «συναίνεση» και εννοούσε συνενοχή στις αποτυχίες του, όταν μιλούσε για «διαφάνεια» και εννοούσε τα φαινόμενα διαφθοράς».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αμφισβήτησε πως «η αναχρηματοδότηση του χρέους γίνεται με κανονικό τρόπο», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι κανονικός τρόπος η Ελλάδα να έχει για πρώτη φορά μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ τέτοια τεράστια περιθώρια επιτοκίων έως και 300 μονάδες πάνω από τα γερμανικά επιτόκια», όπως κι ότι «το έλλειμμα κατέβηκε στο 2,5%», καθώς αναρωτήθηκε «πότε είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε έλλειμμα 2,5%;

Πότε ακριβώς είχε έλλειμμα κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας;» και σημείωσε πως οι όποιες μειώσεις αφορούν στις δημόσιες επενδύσεις και στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, «ενώ δεν κατάφερε να μειώσει την πραγματική σπατάλη στο Δημόσιο».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως «με αυτή την κυβέρνηση, το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 16 δισ. ευρώ κάθε χρόνο» και σημείωσε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών, ενώ «δεν πληρώνουν οι τράπεζες. Δεν πληρώνουν οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρήσεων, αλλά πληρώνει ο απλός Ελληνας πολίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: