Τις συστάσεις της προς την Ελλάδα για την έξοδο από την επιτήρηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Τρίτη 24 Μαρτίου η Κομισιόν, δίνοντας διορία στην κυβέρνηση έως τις 24 Οκτωβρίου για να ανακοινώσει μέτρα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2010.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα επαρκούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για "μετρολαγνεία" και αρνήθηκε να απαντήσει σε «θεωρητικές» - όπως είπε- ερωτήσεις για το ενδεχόμενο προσφυγών επί της έκτακτης εισφοράς που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Πάντως, διάχυτο εξακολουθεί να είναι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2008 έφτασε στα 35,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.


Απαισιόδοξα τα μηνύματα και στον τουρισμό. Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Κώστας Δρακόπουλος, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες τουριστικές μονάδες θα ανοίξουν, ενώ το μεγάλο στοίχημα παραμένει η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Και σα να μην έφτανε αυτό. Δεκάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου για ποσά από 600 έως 3.500 ευρώ που οφείλονται σε ΔΟΥ, ΙΚΑ, ακόμα και στην ΕΥΔΑΠ, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ξεκινά ελέγχους σε 55.556 επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.