Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Π. Μπεγλίτης ….. Ο ποταμός Ασωπός στην Κορινθία εστία μόλυνσης, εξαιτίας των λυμάτων ελαιοτριβείων και βιοτεχνιών προτίθεται να προχωρήσει για να στα

Απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σε ερώτηση του Βουλευτή Νομού Κορινθίας και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Πάνου Μπεγλίτη, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την αυξανόμενη περιβαλλοντική μόλυνση του ποταμού Ασωπού στην δημόσια υγεία και στην οικολογική ισορροπία της περιοχής.

.

Ακολουθεί τo πλήρες κείμενο ερώτησης :

«Ο ποταμός Ασωπός στο νομό Κορινθίας έχει γίνει εστία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μόλυνσης, εξαιτίας των λυμάτων ελαιοτριβείων και βιοτεχνιών της περιοχής, που συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, παρά την έντονη αντίδραση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικολογικών συλλόγων, ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προχωρήσει για να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και καταστρέφει το περιβάλλον;

Προτίθεται να προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο των περιβαλλοντικών προϋποθέσεων λειτουργίας των ελαιοτριβείων και επιχειρήσεων που μολύνουν τον ποταμό Ασωπό και σε περίπτωση μη πλήρωσής τους στην εφαρμογή των σχετικών νόμων ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του αρμόδιου Υφυπουργού:

«Η ΕΥΕΠ/ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αυτοψία και περιβαλλοντική επιθεώρηση σε 15 έργα – δραστηριότητες στο Νομό Κορινθίας. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις, όλοι οι σχετικοί φάκελλοι διαβιβάστηκαν στην οικεία Εισαγγελία ενώ παράλληλα τη ΕΥΕΠ εισηγήθηκε την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Με αφορμή την ανωτέρω Ερώτηση, η ΕΥΕΠ θα διερευνήσει τα αναφερόμενα σε αυτήν και θα εντάξει στον προγραμματισμό της νέες αυτοψίες και περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε έργα και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Ασωπού στο Νομό Κορινθίας, με στόχο τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ακόμη, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Ν.Α. Κορινθίας :

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Δ/νσης ΧΩ.ΠΟ.ΠΕ. έχει προβεί σε επιτόπιους ελέγχους και έχει επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που διέθεταν τα υγρά απόβλητα τους στην κοίτη του Ασωπού ποταμού και έχει παραπέμψει τις υποθέσεις στον Εισαγγελέα για ενέργειες του.

Κατά μήκος του ποταμού Ασωπού, υπάρχει συγκέντρωση και δραστηριοποίηση μεταποιητικών επιχειρήσεων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους στην υγεία των πολιτών. Υπάρχουν μικρές μεμονωμένες επιχειρήσεις κυρίως ελαιοτριβεία, στην ορεινή ζώνη προς Νεμέα και μία μονάδα παραγωγής σκυροδέματος στην περιοχή του Κιάτου. Στην ανωτέρω μονάδα και σε ένα ελαιοτριβείο, παλαιότερα επεβλήθησαν οι νόμιμες κυρώσεις, λόγω παραβίασης των όρων της άδειας λειτουργίας τους, ενώ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καταγγελία για απόρριψη αποβλήτων στον ποταμό, ούτε κάτι τέτοιο προέκυψε από τους ελέγχους στους οποίους προέβη η αρμόδια υπηρεσία.

Πέραν αυτών η Δ/νση Ανάπτυξης ως αρμόδια και με τη συνδρομή τις περισσότερες φορές και άλλων Δ/νσεων της Ν.Α. (όπως η Δ/νση Υγείας) με τακτικούς ελέγχους παρακολουθεί συνεχώς την τήρηση των όρων λειτουργίας των μονάδων, ώστε να προλαμβάνει τις περιπτώσεις ρύπανσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: