Πέμπτη 14 Μαΐου 2009



ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

14 /5/2009

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης με αφορμή τη χτεσινή απόφαση του ΚΑΣ για τη μετατροπή του Παλαί Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο, δήλωσε τα ακόλουθα:

Η Κυβέρνηση αγνοώντας την απαίτηση των κατοίκων για τη διατήρηση του δικαιώματος σε ελεύθερους χώρους αθλοπαιδιών και πρασίνου, επιμένει να προωθεί τη μετατροπή του Παλαί Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο.

Μετά την ερώτηση που είχαμε καταθέσει (4/3/09) προειδοποιώντας για τα επερχόμενα δεινά, ακολούθησε η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ενέκρινε -παραγκωνίζοντας την αρχική αρνητική εισήγηση- τη συνύπαρξη ενός μνημείου του 12ου αιώνα, της περίφημης Ομορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι με ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, σε έναν χώρο μάλιστα από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα με πράσινο και χωρίς δόμηση.

Αδυνατεί η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι η εποχή της αντιπαροχής και της τσιμεντοποίησης της Αθήνας και των άλλων Ελληνικών πόλεων έχει παρέλθει. Ότι είναι μια αποτυχημένη πολιτική του παρελθόντος της οποίας το κόστος όλοι πληρώνουν σήμερα. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι η θωράκιση των πόλεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα εξαρτάται από την διατήρηση και δημιουργία χώρων πρασίνου. Ότι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν ανώτερες αξίες για την ανάπτυξη της χώρας από τις εργολαβίες.


Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τη θέση των πολλών και αδύναμων και παρά την οικονομική κρίση δεν διστάζει να πλήξει ανεπανόρθωτα τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής πρός όφελος άλλων συμφερόντων.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου και οι εγκαταστάσεις του οφείλουν να παραμείνουν στο σύνολό τους δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν των παιδιών και της νεολαίας του Γαλατσίου και των όμορων Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: