Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Απογοητευμένος ο Χριστόφιας από την στάση του Ταλάτ


Νέους όρους θέτει ο Ταλάτ!!!

Απογοήτευση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την 29η συνάντησή του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χαρακτηρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά «αχόρταγη», καθώς «θέτει νέους όρους». Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη.
«Πρέπει να πω ότι επιστρέφω απογοητευμένος. Ο κ. Ταλάτ εμμένει στους όρους να περνούν βενζίνη ή καύσιμα, αλλά κάθε φορά θέτει και καινούργιους όρους, οι οποίοι ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί», τόνισε ο κ. Χριστόφιας. «Φαίνεται ότι τινάζει στον αέρα την όλη προσπάθεια, την οποία εμείς, με πολλή εντιμότητα και αγάπη προς τους κατοίκους, κάνουμε εδώ και πολύ καιρό» πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε δε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο τουρκικός στρατός δεν θέλει να ανοίξει τον Λιμνίτη και σημείωσε: «Περίμενα από τον κ. Ταλάτ διαφορετική συμπεριφορά. Φαίνεται όμως ότι, παρόλο που δεν το αναγνωρίζει, πολλά πράγματα μπορεί να μην εξαρτώνται από αυτόν».
Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη Πέμπτη.
«Στο ενδιάμεσο θα συναντηθούν οι σύμβουλοί τους για να συζητήσουν διάφορες πτυχές για το κεφάλαιο της οικονομίας», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη, απάντησε πως δεν έχει οτιδήποτε να ανακοινώσει πάνω σε αυτό.
Ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους ρίχνει ο Ταλάτ
Στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιχείρησε να μεταθέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τις ευθύνες για τη μη διάνοιξη ως τώρα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση, και ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θέτει περιορισμούς. Ανέφερε ακόμα ότι στο θέμα του Λιμνίτη υπάρχουν ακόμα προβλήματα και ότι η όλη διαφορά έγκειται ακριβώς στους περιορισμούς που θέτει, κατά την έκφρασή του, η άλλη πλευρά.
Σε ερώτηση τι ακριβώς εννοεί με τον όρο ελεύθερη διακίνηση, ο κ. Ταλάτ αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, που όπως υποστήριξε, δημοσιοποιεί τα θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κληθείς να σχολιάσει την απαισιοδοξία του κ. Χριστόφια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση υπήρξε μικρή, όπως τη χαρακτήρισε, διαφωνία στη συζήτησή τους και ίσως γι' αυτό, σημείωσε, ο κ. Χριστόφιας αισθάνεται έτσι.


kosta

Δεν υπάρχουν σχόλια: