Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Οι Αμερικανοί εκβιάζουν την Πολεμική Αεροπορία

"Aφοπλίζουν" τα πολεμικά μας αεροσκάφη

Σκληρή κόντρα μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αμερικανικού πενταγώνου αναμένεται να προκύψει τις επόμενες ημέρες.
Το αμερικανικό πεντάγωνο, εκμεταλλευόμενο τη νέα προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, επιχειρεί μια «de facto» αποδοχή από την ελληνική αεροπορία συστήματος αυτοπροστασίας που δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχει θέσει η αεροπορία και για τον λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει εδώ και 6 χρόνια στην παραλαβή του.
Για να πετύχουν τον στόχο τους, οι Αμερικανοί έβαλαν στα τέσσερα νέα μαχητικά τύπου F-16 που φτάνουν στην Ελλάδα την Παρασκευή, σύστημα αυτοπροστασίας «Aspis 2». Το σύστημα αυτό αρχικά είχε επιλεγεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά όταν η αμερικανική εταιρεία το παρουσίασε διαπιστώθηκε ότι δεν ακολουθούσε τις ελληνικές προδιαγραφές.
Παρά ταύτα, οι Αμερικανοί όχι μόνο το τοποθέτησαν στα νέα μαχητικά, αλλά δεν δίνουν στην Ελλάδα και το δικαίωμα να προγραμματίσει ποια είναι τα εχθρικά και ποια τα φιλικά αεροσκάφη.
Στην ουσία οι Αμερικανοί εκβιάζουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς, αν δεν αποδεχτεί το σύστημα, τα αεροπλάνα δεν θα έχουν αυτοπροστασία, που είναι το σημαντικότερο κομμάτι στις επιχειρήσεις, και δεν θα είναι δυνατή η τοποθέτηση άλλου συστήματος καθώς το κόστος αλλαγής είναι τεράστιο.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την παραλαβή των νέων μαχητικών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τα γαλλικά που είχαν αντίστοιχο πρόβλημα. Κύκλοι του υπουργείου υποστήριζαν ότι η αρμόδια διεύθυνση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει δυο μέτρα και δυο σταθμά για τις προμήθειες, κάτι που μένει να αποδειχθεί, καθώς στο παρελθόν οι αμερικανικές εταιρείες είχαν το «προνόμιο» να κάνουν ό,τι θέλουν και όπως το θέλουν.

kosta

Δεν υπάρχουν σχόλια: