Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ιδιώτες θα εισπράττουν τα χρέη του Δημοσίου



ΑΠΟΦΑΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

-Αίρεται το φορολογικό απόρρητο

-«Επιφυλακτικοί» οι υπάλληλοι της εφορίας για την εφαρμογή του μέτρου


Ιδιωτική… βοήθεια προσλαμβάνει το δημόσιο στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη σύλληψη ενός μέρους από την τεράστια πίτα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, αίροντας εν μέρει το φορολογικό απόρρητο και παρέχοντας πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών και του Taxis σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σε νομοσχέδιο που κατέθεσε προχθες στη Βουλή η κυβέρνηση, προβλέπεται η χορήγηση πρόσβασης σε τρίτους στα φορολογικά στοιχεία ιδιωτών και επιχειρήσεων που τηρούν οι εφορίες, με σκοπό «τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, καθώς και η εφαρμογή των προτάσεων, στοιχείων από τους φακέλους των φορολογουμένων που τηρούνται στις ΔΟΥ».
Σκοπός του υπουργείου είναι να εισπράξει όσο περισσότερα μπορεί από τα 20 δισ. ευρώ περίπου των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ο δημόσιο.
Σύμφωνα με γνώστες των φορολογικών θεμάτων, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη λύση αυτή επειδή… απελπίστηκε από την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να κάνουν τη δουλειά τους. «Οι ιδιώτες, που θα είναι ορκωτοί λογιστές και εταιρείες νομικών, ουσιαστικά θα κάνουν τη δουλειά του δημοσίου. Θα ελέγχουν, για παράδειγμα, εάν κάποιος που χρωστά στο δημόσιο έχει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν μπορεί να ανακαλύψει σήμερα το κράτος, και θα ενημερώνει σχετικά τη νομική υπηρεσία των εφοριών για τα περαιτέρω».
Τα περαιτέρω είναι φυσικά οι διαδικασίες κατασχέσεων, εάν ο οφειλέτης δεν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του με το κράτος.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Η άρση του φορολογικού απορρήτου είναι ένα από τα καίρια ζητήματα που απασχολεί τους υπαλλήλους της οικονομικής εφορίας, όπως διατυπώνει τις απόψεις του στη «Θ», ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ. κ. Αντωνίου Βασίλης:
«Απ’ ό,τι έχω διαβάσει έχει κατατεθεί μάλιστα και στη βουλή σχετική πρόταση. Πρέπει να ψηφιστεί διάταξη με την οποία να αίρεται το φορολογικό απόρρητο διότι, όπως ξέρετε, όλα αυτά τα στοιχεία είναι απόρρητα και πρέπει να αρθεί το φορολογικό απόρρητο γι’ αυτούς τους φορολογούμενους και δεν ξέρω βέβαια, τα στοιχεία που θα πάρουν οι ιδιωτικές εταιρείες, τι θα τα κάνουν, μπορεί να γίνουν και φτερό στον άνεμο και ο καθένας να βγαίνει και να κοινοποιεί την υπηρεσιακή κατάσταση του κάθε φορολογούμενου. Η λύση βέβαια δεν είναι οι ιδιωτικές εταιρείες είσπραξης, η λύση είναι η στελέχωση των ΔΟΥ, που πολλές φορές τα κενά στις εφορίες είναι τεράστια, μιλάμε για ένα αριθμό κενών θέσεων και σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου του τμηματάρχη προσωπικού, πρόκειται για 6.5000 θέσεις. Επομένως, αν στελεχωθούν οι ΔΟΥ, θα μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να εισπράττουν αυτές τις οφειλές, διότι εδώ τώρα, όλο αυτό που περιμένει το υπουργείο να εισπράξει, μιλάει για 1,5 ή 1,8 από ένα σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία είναι πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό που μ’ αυτές τις εταιρείες ευελπιστεί να εισπράξει το κράτος, είναι το 1,8 δηλαδή. Οι εταιρείες όμως επαναλαμβάνω από πού θα τα βρουν αυτά τα στοιχεία, τα οποία δε βρίσκουν οι ΔΟΥ; Είναι πολλά τα ζητούμενα στο επάγγελμά μας, για παράδειγμα για να βρούμε την ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου, αν αυτός δεν την έχει δηλώσει για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να ξέρουμε σε ποιο υποθηκοφυλάκειο είναι καταγεγραμμένος, διότι δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μπαίνεις (σαν εφοριακός) σε κάποιο πρόγραμμα και να βλέπεις ότι ο τάδε ή ο δείνα έχει ακίνητα στην Ξάνθη ή στην Καβάλα, αλλά έχει και στην Αθήνα ας πούμε, πρέπει να «τρέχουμε» σ’ όλα τα υποθηκοφυλάκεια και αυτό δε νομίζω ότι θα αποδώσει αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πού αποσκοπεί, σας ανάπτυξα και τους κινδύνους που εμπεριέχει με την άρση του φορολογικού απορρήτου και όλα αυτά τα στοιχεία που θα πάρουν οι εταιρείες και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να τα διαφυλάξουν».

ΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές οι εφορίες, αν έχουν τεκμηριωμένα στοιχεία δεν προβαίνουν σε ακραία μέτρα, έχουν δε το δικαίωμα του διαλόγου με τον συναλλασσόμενο πολίτη, πολύ περισσότερο εξαντλείται και το δικαίωμα των ενστάσεων επι λανθασμένων ίσως χρεώσεων και αποφάσεων των οικονομικών εφοριών.
Σε σχετική ερώτηση που θέσαμε στον κ. Αντωνίου, μας είπε:
«Η άρση του φορολογικού απορρήτου, φυσικά και αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, δεν αφορά όλο τον κόσμο»... Αφορά δηλαδή με τα νέα δεδομένα την εταιρεία η οποία θα αναλάβει αυτή την είσπραξη. Σάς είπα, επειδή πολλά στοιχεία μας, τα οποία δίνουμε σε διάφορες υπηρεσίες, ξαφνικά τα βλέπουμε να κυκλοφορούν και να τα παίρνουν διάφοροι και να μας ενοχλούν με τηλεφωνήματα «προσφορών». Πολύ φοβάμαι μήπως καταλήξουν και αυτά τα στοιχεία να γνωστοποιούνται αριστερά και δεξιά. Γι’ αυτό θα επιμείνω ότι ουσιαστική λύση δεν είναι αυτή, αλλά η στελέχωση των ΔΟΥ, προκειμένου να κάνουν καλά τη δουλειά τους γιατί οι εφορίες έχουν και την τεχνογνωσία για να κάνουν τον έλεγχο και να εισπράξουν αυτές τις οφειλές. Όταν «φορτώνουμε» τις εφορίες με επιπλέον εργασία, βλέπε το περίφημο ΕΤΑΚ, όλος ο κόσμος έρχεται να ρωτήσει για το φόρο αυτό, τα λάθη που έχουν γίνει. Επομένως οι εφορίες δεν μπορούν να ασχοληθούν με το κύριο αντικείμενό τους που είναι ο έλεγχος».

ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

απο thrakinews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: