Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

O Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης


με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών για τους ημιυπαίθριους χώρους έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ξεκαθάριζε ότι «οι ημιυπαίθριοι χώροι είναι θέμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν μιλάμε για νομιμοποίηση, αλλά για τακτοποίηση. Νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει». Και χθες ο αρμόδιος Υπουργός για την Οικονομία συμπεριέλαβε το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων ως ένα από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίσει 1,15 δισ. ευρώ για τη «μαύρη τρύπα» των δημοσίων εσόδων.

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει χρήματα, κοροϊδεύει τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων, αφού το μέτρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκοντάψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκτιμάται δε πως το ΣτΕ θα θεωρήσει ότι η πλήρης κατάργηση του προστίμου διατήρησης αποτελεί έμμεση νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.
Με την τακτοποίηση, την οποία ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, οι παράνομα κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι εξαιρούνται απλώς από την κατεδάφιση, χωρίς να προστίθεται η έκτασή τους στο ακίνητο.

Επομένως, ο πολίτης καλείται να παραδεχθεί ότι έχει στην κατοχή του ημιυπαίθριο χώρο, ενώ αυτός δεν φαίνεται στα συμβόλαια αγοράς του ακινήτου, και να τον δηλώσει μόνος του επιβαρυνόμενος παράλληλα μ’ ένα κόστος που δεν του δίνει καμία λύση. Η φορολογική τακτοποίηση που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών δεν τακτοποιεί το ζήτημα της νομιμότητας από πολεοδομική άποψη.

Πέρα από τα προβλήματα για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της αλλαγής των ποσοστών συνιδιοκτησίας, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον τα πρόστιμα αυθαιρέτων που αναλογούν για τη νομιμοποίηση ή την εξαίρεση τους.

Πιστεύει η Κυβέρνηση ότι με αυτή την πολιτική της αρπαχτής θα μπορέσει από τη μια να σώσει την οικονομία της χώρας που βουλιάζει και από την άλλη να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στην Πολεοδομία;



Δεν υπάρχουν σχόλια: