Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο παρουσιάζεται στη Ζυρίχη...


Το Solar Impulse, ένα αεροπλάνο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, θα παρουσιαστεί σήμερα στη Ζυρίχη, έπειτα από έξι χρόνια ερευνών, ενώπιον περίπου 800 προσκεκλημένων από τον Ελβετό Μπερτράν Πικάρ, ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει το γύρο του κόσμου μ' αυτό το επαναστατικό αεροσκάφος.
«Αν ένα αεροπλάνο είναι ικανό να πετάει μέρα και νύχτα χωρίς καύσιμα, προωθούμενο αποκλειστικά από την ενέργεια του ήλιου, ουδείς θα μπορεί στη συνέχεια να προσποιείται πως είναι αδύνατο να...

γίνει το ίδιο με οχήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πικάρ, ο οποίος επινόησε το αεροσκάφος.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο παρά μόνον εφόσον επωφελούμασταν όσο το δυνατόν περισσότερο από την ηλιακή ενέργεια», διευκρίνισε ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ, συνδιευθυντής του προγράμματος για την κατασκευή του αεροπλάνου, προσθέτοντας ότι «κάθε βατ μετράει και έχουν αναζητηθεί όλες οι μορφές εξοικονόμησης ενέργειας».

Χρειάστηκαν έξι χρόνια δουλειάς από μια ομάδα 70 ανθρώπων για να κατασκευαστεί αυτό το αεροπλάνο από ίνες άνθρακα, το οποίο έχει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, άνοιγμα φτερών όσο ένα Airbus A340 (63,40 μέτρα), αλλά το βάρος ενός αυτοκινήτου (1.600 κιλά).

Περίπου 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα τοποθετήθηκαν πάνω στα φτερά του για να τροφοδοτούν τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και μπαταρίες από πολυμερή λιθίου βάρους 400 κιλών.

Έπειτα από μια δοκιμαστική πτήση στην Ελβετία (κλικ για βίντεο)που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του χρόνου, μια πρώτη νυκτερινή πτήση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2010.

Ο στόχος παραμένει φιλόδοξος: να πραγματοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια από σήμερα ο γύρος του κόσμου με πέντε σταθμούς των πέντε ημέρων.

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: