Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Δήλωση Σπύρου Κουβέλη σχετικά με την συμπλήρωση δυο χρόνων από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα



Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με την συμπλήρωση δύο χρόνων από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Θλιβερή επέτειος αύριο, 26 Ιουνίου, δύο χρόνων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα και, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει ότι, και φέτος, η χώρα είναι ανοχύρωτη μπροστά στην πύρινη λαίλαπα.

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρήκε για μία ακόμα φορά τη Δασική Υπηρεσία με μειωμένο προσωπικό, την Πυροσβεστική με χρέη προς εργαζόμενους και εταιρείες ενοικίασης εξοπλισμού και, τα περιαστικά δάση, γεμάτα ξερά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Αντίστοιχα, ελάχιστα έχουν γίνει και στον τομέα της πρόληψης: δεν έχει υπάρξει κανενός τύπου προληπτική διαχείριση στα δάση και σε πάρα πολλές περιοχές λειτουργούν ακόμα ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες χωματερές. Μεγάλο μέρος μάλιστα από τους πόρους που είχαν διατεθεί στους ΟΤΑ για μέτρα πρόληψης φαίνεται να ξοδεύτηκε για άλλους λόγους, χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο.

Επιπλέον, η ετοιμότητα της κρατικής μηχανής αμφισβητήθηκε ακόμα και από τον ίδιο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος πρόσφατα επικαλείτο τις «βροχερές καιρικές συνθήκες» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η ανάλυση όμως που έγινε από το ΠΑΣΟΚ -καθώς έκτοτε δεν έχει παρουσιαστεί ο οποιοσδήποτε επίσημος απολογισμός για τις καταστροφές- έδειξε ότι τα προβλήματα, που οδήγησαν στα τραγικά φαινόμενα του 2007, δεν ήταν ούτε συγκυριακά, ούτε μεμονωμένα, αλλά αντίθετα, αποτελούν δομικές αδυναμίες του συστήματος πρόληψης και καταστολής/κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη 56.000 στρέμματα δάσους στην Πάρνηθα, δεν έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση του καμένου δάσους, αλλά, επιπλέον, δεν υπάρχει ούτε διαχείριση, ούτε ζώνες πυρόσβεσης.

Σε σχέση μάλιστα με τις καταστροφές της άλλης μεγάλης πυρκαγιάς του 2007 στην Πελοπόννησο, υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος από τα κονδύλια που είχαν διατεθεί από ιδιώτες μετατράπηκαν σε ομόλογα και ουδέποτε έφτασαν στον προορισμό τους.

Το ΠΑΣΟΚ, με ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες και προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η απώλεια του εθνικού κεφαλαίου, έχει καταθέσει από τον Ιούνιο του 2008 πρόταση νόμου για τις πυρόπληκτες περιοχές, με στόχο τη διατήρηση της λειτουργίας του οικονομικού, κοινωνικού και οικιστικού τους ιστού, με τη στήριξη των νοικοκυριών, των γεωργικών δραστηριοτήτων, των οικογενειακών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων. Η πρόταση αυτή παραμένει επίκαιρη και απολύτως αναγκαία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: