Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης με αφορμή τη σημερινή πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



Χθες η Ριτσώνα, σήμερα η Πάρνηθα. Και φέτος το καλοκαίρι ξεκινά δυναμικά με τα δάση να απειλούνται ξανά από τη λαίλαπα των πυρκαγιών.

Η Κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για εργασίες πρόληψης, μεθόδους έγκαιρου εντοπισμού και άμεσης αντίδρασης, αλλά και αποτελεσματική επέμβαση και αποκατάσταση, με σκοπό την μείωση και την αποφυγή των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τον περιορισμό των επιπτώσεών τους, ουδέποτε απάντησε επί της ουσίας σε αυτά τα καυτά ζητήματα.

Δυο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν τη χώρα πολύ φτωχότερη και μεγάλο μέρος της Ελληνικής υπαίθρου κατεστραμμένο, η Κυβέρνηση και πάλι φέτος δεν έχει δώσει καμία σαφή εικόνα για συγκεκριμένα μέτρα. Βυθισμένη σε αδράνεια και διαχρονική αδιαφορία αρκείται σε επικοινωνιακές δηλώσεις.


Αρνείται να δώσει απαντήσεις σε δεδομένα όπως το ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται το ποσοστό των πυρκαγιών για τις οποίες διευκρινίζονται τα αίτια πρόκλησής τους. Αποφεύγει να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ένα καλά οργανωμένο και εκπαιδευμένο πυροσβεστικό σώμα και σωστά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους δασοπυροσβέστες. Δεν προτείνει το παραμικρό για τη βελτίωση των δομών συντονισμού της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που όπως αποδείχθηκε έχει σημαντικές ελλείψεις. Αντίθετα τα κονδύλια για την πυροπροστασία διαρκώς μειώνονται.

Η προστασία και η πυροπροστασία των δασών χρειάζεται σοβαρές πολΙτικές και σχεδιασμό. Η τροποποίηση των όρων προστασίας των ορεινών όγκων, όπως για παράδειγμα του Υμηττού, που χαλαρώνει και κατατεμαχίζει την περιοχή, δεν αποτελούν μέρος της ενδεδειγμένης πολιτικής…

Οι Έλληνες πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει την υποχρέωση της να προστατέψει τις ζωές και τις περιουσίες τους. Στο παρελθόν απέτυχε. Σκοπεύει να κάνει κάτι για το άμεσο μέλλον;

Δεν υπάρχουν σχόλια: