Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ –ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ






«Πόσο μας κοστίζει τελικά η πράσινη ενέργεια, η πράσινη δουλειά, η πράσινη ανάπτυξη;»

Δυο πράγματα πρέπει να μετρήσουμε: από τη μια πόσο μας κοστίζει η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και τι κερδίζουμε επενδύοντας σ’ αυτή, και από την άλλη τι χάνουμε αν δεν κάνουμε αυτή την επένδυση.

Αν θέλουμε να πάμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι πηγές ενέργειας είναι ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία, και τα σπίτια μας είναι θωρακισμένα απέναντι στη σπατάλη ενέργειας, σωστά μονωμένα, με σύγχρονες συσκευές που εξοικονομούν την ενέργεια, χρειάζεται να επενδύσουμε.


Επενδύσεις που πρέπει να υποστηριχτούν με κατάλληλες πολιτικές από το κράτος, αλλά που στην πλειονότητα τους θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Η πολιτεία μπορεί να στηρίξει τους πολίτες με χαμηλότοκα δάνεια και φοροαπαλλαγές για μόνωση των κατοικιών. Η σημερινή κυβέρνηση δίνει απαλλαγές για την αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού…

Τι κερδίζουμε; Πέρα από ένα καθαρότερο περιβάλλον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη ενός τομέα που μπορεί εύκολα να είναι εξαγωγικός στις γύρω Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες. Κερδίζει ο κάθε πολίτης μειωμένα κοστολόγια από κατανάλωση ηλεκτρικού, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Κερδίζει συνολικά η χώρα, περίπου 1,5 με 2 δις ευρώ το χρόνο από τον περιορισμό εισαγωγών καυσίμων.

Αν θέλουμε να πάμε σε μια διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση στον περιορισμό τους, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση, και όπου χρειάζεται την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, δε χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια από αυτά που ξοδεύονται σήμερα χωρίς αποτέλεσμα στο κυνήγι των ανεξέλεγκτων χωματερών και το κρυφτό με τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο! Αυτό που χρειάζεται είναι μια επικαιροποιημένη, σύγχρονη προσέγγιση στον παλιότερο σχεδιασμό, και πάνω από όλα η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να συμμετέχουν και να είναι περήφανοι γι αυτό.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι η έξυπνη ανάπτυξη. Είναι εκείνη που όχι μόνο δε σπαταλάει τους πόρους και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, αλλά τα αξιοποιεί για να προσελκύσει πραγματικές επενδύσεις προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Για την Ελλάδα είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: