Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα



Την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η προκλητική απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωφυσικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, δήλωσε ότι "η χθεσινή δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας αποφάσεως η οποία είχε ληφθεί στις 30 Ιουλίου 2008 περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα Νότια και Ανατολικά του Καστελορίζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο".

Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές θέσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά.

"Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα" τόνισε και συμπλήρωσε: "Ήδη ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Συνεχίζεται εξάλλου η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο: Την Παρασκεύη σχηματισμός οκτώ τουρκικών F16 εισήλθε στις 11:58 μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και στις 12:27 τα τέσσερα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι και εξήλθαν από το FIR Αθηνών στις 12:30.

nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: