Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΕΠΑΝΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ


Του Σπύρου Γκουτζάνη
από το www.protothema.gr

Στην «επανίδρυση του αστυνομικού κράτους της Δεξιάς» προχωρά με σταθερά βήματα η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή η οποία υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας επιβάλλει μία σειρά μέτρων που περιορίζουν δραστικά τα ατομικά δικαιώματα εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καλοκαιρινή περίοδο. Μετά την ποινικοποίηση της κουκούλας και τα καρτοκινητά έρχεται η ενεργοποίηση των καμερών παρακολούθησης αλλά και η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από κινητά καθώς και η δημιουργία τράπεζας DNA στην οποία θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποπίπτουν όχι μόνο σε κακουργήματα αλλά και σε πλημμελήματα. Σε ένα άλλο επίπεδο η κυβέρνηση προχώρησε στην αιφνιδιαστική αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοραντή από έναν εισαγγελέα κάτι που δημιουργεί υπόνοιες για την κατεύθυνση που θέλει να δώσει στην υπηρεσία πληροφοριών. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι η ΕΥΠ θα χρησιμοποιηθεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Ενδεικτικό της μεθόδευσης της κυβέρνησης είναι η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της Cosmote επειδή αρνήθηκε να παραβιάσει το νόμο και να χορηγήσει κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα τα στοιχεία κατόχου κινητού τηλεφώνου. Ο εισαγγελέας που ζήτησε την άρση του απορρήτου επικαλέστηκε την γνωμοδότηση που είχε κάνει ο κ. Γιώργος Σανιδάς μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η θητεία του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η σπουδή που έδειξε ο κ. Σανιδάς να εκδώσει μία γνωμοδότηση που εξυπηρετεί τις στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον περίεργη ενώ ερωτηματικά δημιουργεί η ενέργεια του εισαγγελέα που στράφηκε εναντίον της Cosmote όταν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της νομικής γνωρίζουν ότι οι γνωμοδοτήσεις σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν δίκαιο και δεν καταργούν τους υπάρχοντες νόμους. Και αυτό μάλιστα παρότι η ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών έχει τοποθετηθεί εναντίον της κίνησης του εισαγγελέα στοιχείο που πρόβαλλε και η εταιρία κινητής τηλεφωνίας.
Μέσα από ένα πλέγμα κινήσεων που εκδηλώνονται την ίδια χρονική στιγμή η κυβέρνηση «επανιδρύει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς» βεβαίως με πιο σύγχρονες μεθόδους και με χρήση των τεχνολογικών μέσων. Η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εγκληματικότητας και ότι παίρνει μέτρα για τήρηση του νόμου και της τάξης επιδιώκοντας από τη μία να προσελκύσει ξανά τους ακραίους δεξιούς ψηφοφόρους και από την άλλη να φοβίσει τους νοικοκυραίους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: