Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Την αμηχανία και συγκεκαλυμμένη δυσφορία της Αθήνας προκάλεσε η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν χθες στην Αγκυρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Iταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η συμφωνία αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που τελικώς θα διέρχεται στη Μαύρη Θάλασσα από τουρκικά χωρικά ύδατα και ως εκ τούτου, δεν επηρεάζει την ελληνορωσική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
Ομως, όπως σημείωναν υψηλόβαθμες...
κυβερνητικές πηγές, «το άνοιγμα Πούτιν στην Αγκυρα είναι σημαντικό, και ταυτόχρονα ανησυχητικό». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως πλέον «δημιουργείται νέο ενεργειακό παζλ εντελώς διαφορετικό, που θα είναι αρκετά προβληματικό και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχληση της Αθήνας οφείλεται κατ’ αρχήν σε πολιτικούς λόγους. Την τελευταία πενταετία με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Πούτιν με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή είχε διαμορφωθεί σχέση προνομιακής συνεργασίας Αθήνας και Μόσχας στα θέματα της ενέργειας, η οποία μάλιστα δεν ήταν άνευ κόστους, καθώς κατά διαστήματα είχε καταγραφεί εμφανής δυσφορία της Ουάσιγκτον. Πλέον, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η Τουρκία εμφανίζεται ως παράλληλος «σημαντικός εταίρος» της Μόσχας στον ενεργειακό τομέα.
Επίσης, κατ’ ορισμένους, υπό μια έννοια, δημιουργούνται συνθήκες ενεργειακής «εξάρτησης» της Ελλάδας από την Αγκυρα, καθώς το ρώσικο φυσικό αέριο θα φθάνει στο ελληνικό έδαφος μέσω τουρκικών χωρικών υδάτων. Τέλος, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν πέρασε απαρατήρητο ότι πλέον η Τουρκία εμφανίζεται να μετέχει σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια που αφορούν την τροφοδοσία της Ευρώπης, εξ ου και η αναφορά σε «προβληματική ενεργειακή κάλυψη» των ευρωπαϊκών χωρών.
Πάντως, διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως πέραν του ισχυρού συμβολισμού που είχε η χθεσινή επίσκεψη Πούτιν στην Αγκυρα, η επιλογή της Μόσχας ο αγωγός να περάσει από τουρκικά χωρικά ύδατα συνιστούσε εν πολλοίς μονόδρομο λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις της με την Ουκρανία. Επίσης, η επίσκεψη Πούτιν ερμηνεύεται ως ρωσική απάντηση στον αναβαθμισμένο ρόλο «περιφερειακής δύναμης», που έχει προσδώσει η κυβέρνηση Ομπάμα στην Τουρκία.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: