Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Όλα στο φως

Το ΠΑΣΟΚ με τρία αιτήματα για Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2004 μέχρι σήμερα, καλεί την κυβέρνηση για μία ακόμα φορά να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, αντί να συγκαλύπτει περιπτώσεις ανομίας πολιτικών προσώπων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει τονίσει πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, «ακόμη κι αν χρειαστεί να ματώσουμε», έχοντας καταστήσει σαφές ότι εφόσον προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και αποδείξεις για εμπλοκή οποιουδήποτε στελέχους του Κινήματος σε υποθέσεις διαφθοράς, θα είναι άμεση η αναστολή της κομματικής του ιδιότητας μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Siemens με την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για την παράδοση Χριστοφοράκου στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δημιουργούν ερωτήματα, τα οποία η κυβέρνηση απαιτείται άμεσα να απαντήσει στον Ελληνικό λαό.

ΔΗΛΩΣΗ

ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Από την πρώτη στιγμή και χωρίς καμία προϋπόθεση, όρους ή αστερίσκους, ζητήσαμε να λάμψει η αλήθεια για όλες τις περιπτώσεις ανομίας που ταλανίζουν τον δημόσιο βίο. Είχαμε τονίσει την ανάγκη να έρθουν «όλα στο φως», για όλους και για όλα, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε πολλές φορές - και από το βήμα της Βουλής - ότι, αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να βγει το πολιτικό σύστημα από την σκιά που πέφτει επί δικαίων και αδίκων και απαξιώνει στα μάτια των πολιτών την πολιτική, «ακόμη κι αν χρειαστεί να ματώσουμε».

Στόχοι του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, Γιώργου Α. Παπανδρέου, εξαρχής ήταν:

- Να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα από αντιλήψεις και πρακτικές που κρατούσαν την πολιτική και τους πολιτικούς όμηρους ειδικών συμφερόντων.

- Η εκάστοτε κυβέρνηση να κυβερνά σύμφωνα με την εντολή που της αναθέτει ο Ελληνικός λαός, χωρίς πελατειακές πρακτικές και εξαρτήσεις, που οδηγούν στην εξαγορά συνειδήσεων και στην υπονόμευση των θεσμών.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών και με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και καταθέσαμε προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την διαφάνεια στον δημόσιο βίο, καθώς και για την ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής.

Προτάσεις για να γυρίσουμε σελίδα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών, για να αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών, για να θέσουμε κανόνες διαφάνειας στις σχέσεις της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης με την αγορά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε.

Ζητήσαμε κατ΄επανάληψη με προτάσεις μας στη Βουλή την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών, όλων των υποθέσεων διαφθοράς. Το ίδιο πράξαμε και με την υπόθεση Siemens τρεις φορές, καταθέτοντας ισάριθμες προτάσεις για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πάλι αρνήθηκε και τις τρεις φορές. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αποφάσισε να κλείσει ακόμη και τη Βουλή.

Σήμερα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνον ήθελε να κρατά σε ομηρία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αλλά είχε και τους λόγους της που επέλεξε την παραγραφή και την συγκάλυψη των δικών της ευθυνών.

Σήμερα, όμηρος των εξελίξεων, λόγω των επιλογών της ηγεσίας της, είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής προσωπικά, είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι.

Σήμερα, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων εξελίξεων, επαναλαμβάνουμε:

Η θέση του ΠΑΣΟΚ, για οποιαδήποτε υπόθεση θίγει το δημόσιο συμφέρον, είναι ξεκάθαρη. Όλα στο φως.

Στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από την δήλωση του Κώστα Γείτονα, τότε υπεύθυνου οικονομικών του Κινήματος και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί από τη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί δήθεν "συμφωνιών" των δυο κομμάτων για την υπόθεση C4I είναι το λιγότερο αστεία.

Η πολιτική ζωή του τόπου βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ο πολιτικός κόσμος έχει την ευκαιρία να ορθώσει το ανάστημά του και να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε με συνέπεια μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και οι προτάσεις που πρόσφατα διατύπωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος, για ευνοϊκή μεταχείριση όσων διαθέτουν σοβαρά και αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις που αφορούν σε επίορκους πολιτικούς. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε για τα οικονομικά του Κινήματος, με την δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο, που διασφαλίζει την διαφάνεια στα έσοδά του, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των μελών και των φίλων του και την κρατική επιχορήγηση.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του δεν υπολογίζουν το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από την διερεύνηση κάθε υπόθεσης διαφθοράς. Για το ΠΑΣΟΚ, ισχύει σε κάθε περίπτωση η εκφρασμένη θέση του, ότι εφόσον προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και αποδείξεις για εμπλοκή οποιουδήποτε στελέχους του Κινήματος σε υποθέσεις διαφθοράς, θα είναι άμεση η αναστολή της κομματικής του ιδιότητας μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Καλούμε τη ΝΔ να κάνει το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος το χρειάζεται. Η χώρα και οι πολίτες το έχουν επιτακτική ανάγκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: