Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΓΑΛΑΖΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Ο εφιάλτης της Siemens επιστρέφει για τη ΝΔ, προκαλώντας ανησυχία στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία συνειδητοποιούν ότι καταρρέει η προσπάθεια που καταβάλλουν σταθερά όλο το τελευταίο διάστημα να δώσουν αποκλειστικά και μόνο «πράσινο χρώμα» στο σκάνδαλο. Το μήνυμα-προειδοποίηση που απηύθυνε μέσω του συνηγόρου του ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Μ. Χριστοφοράκος, είχε αποδέκτη τη ΝΔ και συγκεκριμένα στελέχη της, τα οποία... κυρίως κείμενο ωστόσο δεν κατονομάζει ακόμη δημόσια, διότι προφανώς θέλει να διαπραγματευτεί εν όψει του ενδεχόμενου επιστροφής του στην Ελλάδα.
Η δήλωση του συνηγόρου του, Στέφαν Κουρσάβε (εφημ. «Το Βήμα»), έχει ως εξής: «Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα. Θα το διαβιβάσω αμέσως στον πελάτη μου. Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα της απαντήσει επακριβώς».
Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του ο κ. Β. Αντώναρος επέμεινε ότι το σκάνδαλο αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ. «Ούτε το σκάνδαλο της SIEMENS, που ρίχνει βαριά τη σκιά του στο ΠΑΣΟΚ» -είπε χαρακτηριστικά- «ούτε η οικονομική κρίση, για την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προτείνει, ούτε βεβαίως η πανδημία της νέας γρίπης, όπου πλέον η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε κάθε όριο μικροκομματισμού, δεν προσφέρονται για εύκολη και ανέξοδη αντιπολίτευση».
Ο κ. Χριστοφοράκος, πάντως, επιβεβαιώνει με αυτή την τοποθέτηση ότι διαθέτει στοιχεία που πιστοποιούν ότι χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens δόθηκαν και σε στελέχη της ΝΔ και δεν αποκλείει τα στελέχη αυτά να βρίσκονταν την περίοδο 2004-2007 σε κυβερνητικά πόστα.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δήλωση αυτή από το Μόναχο, βουλευτές της ΝΔ σημείωσαν ότι ο κ. Χριστοφοράκος προκειμένου να διασωθεί είναι ικανός να δώσει και ονόματα «γαλάζιων» στελεχών και να τινάξει στον αέρα -σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο- την επιχειρηματολογία περί «πράσινου σκανδάλου».
Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν χθες να υπενθυμίσουν παλαιότερες δηλώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων υπουργών ότι «ουδέποτε μπήκαν στη ΝΔ χρήματα από τη Siemens» και προσέθεταν: «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πει το ίδιο και για τα δικά του ταμεία;». Ωστόσο και χθες κανείς από τη ΝΔ δεν μίλησε για το ενδεχόμενο μεμονωμένα στελέχη της συντηρητικής παράταξης να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Τα ερωτήματα δε γίνονται περισσότερα με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής και με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει τεθεί θέμα διερεύνησης της υπόθεσης για την περίοδο 2004-2007, στην πρώτη θητεία δηλαδή της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον έκδηλη η ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι το σκάνδαλο της Siemens θα αποτελέσει σημείο αιχμής του ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Κυβερνητικά στελέχη δε δεν αποκλείουν το γεγονός ότι υπάρχουν παράμετροι που θα πλήξουν το ήδη τραυματισμένο (από τις υποθέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου και τις άγονες γραμμές στο Αιγαίο) κύρος της κυβέρνησης.
Ως γραμμή άμυνας, πάντως, έχει επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου η οχύρωση πίσω από τη δικαστική έρευνα, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα και σίγουρα όχι πριν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση, εκτός απροόπτου, θα αρνηθεί και πάλι να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και θα επιχειρήσει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον κ. Θ. Τσουκάτο.
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα δεν είναι το ίδιο, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που δεν έχουν πειστεί ότι το χρώμα του σκανδάλου της Siemens είναι μόνο πράσινο. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση που έκανε χθες (ρ/ς «Κανάλι 1»), ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ο οποίος αφού ζήτησε «να βγουν όλα στο φως», πρόσθεσε: «Οποιος τα πήρε, να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Εάν τα πήρε το κόμμα μου, να υποστεί τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να μεροληπτούμε. Πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι».
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ Το ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη
Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη εξαπολύει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικ. Δένδιας απαντώντας χτες στη δήλωση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνου Ρόβλια σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Χριστοφοράκου.
Ο κ. Δένδιας με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το ΠΑΣΟΚ, με το μακρύ εισπρακτικό παρελθόν στην υπόθεση Siemens, οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη και να εμπιστευτεί τους θεσμούς. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τηρεί καν τα προσχήματα και εξακολουθεί να παρεμβαίνει ωμά στις ανακριτικές διαδικασίες, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι εξελίξεις διέψευσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος διαβεβαίωνε μέχρι χτες με δηλώσεις του ότι η παράδοση του φυγόδικου Μ. Χριστοφοράκου θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μόλις όμως έγινε γνωστή η αίτηση της Γερμανίδας εισαγγελέως περί καταδίκης Χριστοφοράκου, ο κ. Δένδιας εν μια νυκτί (το βράδυ του Σαββάτου), αφού συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε, συναποφάσισαν να μεταβεί εσπευσμένα στο Μόναχο ο ανακριτής της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανός.
ΣΥΝ Συνένοχα τα δύο κόμματα
«Συνένοχοι» στην υπόθεση Siemens είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. «Δυστυχώς για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το σκάνδαλο της Siemens είναι διαχρονικό και αφορά και τους δύο» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προσθέτεται: «Τώρα, το ποιος "εισέπραξε" τα πιο πολλά εκείνοι πάλι το γνωρίζουν. Τουλάχιστον ας δείξουν το πολιτικό σθένος που απαιτείται για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που ούτως ή άλλως είναι συνένοχοι».
ΛΑΟΣ«Οχι» σε συγκάλυψη
Να προβεί η ελληνική πλευρά στις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη των πολιτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens ζητεί σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, ενώ επιτίθεται και στα δύο μεγάλα κόμματα. «Ας αφήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα τα καραγκιοζιλίκια. Ας στείλουν επιστολή στον συνήγορο του κ. Χριστοφοράκου, ώστε να μάθουμε ποιοι βουλευτές τους τα έπιασαν. Ολα τα άλλα είναι συγκαλύψεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Παρά το μήνυμα-προειδοποίηση που απηύθυνε μέσω του συνηγόρου του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μ. Χριστοφοράκος, προς γαλάζια στελέχη, ο Β. Αντώναρος επέμεινε ότι το σκάνδαλο αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: