Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Μαχητής με στομωμένη λόγχη



Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Στα χρόνια της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι αυτοκράτορες άλλαζαν σχεδόν σε καθημερινό ρυθμό. Οι Αυτοκράτορες, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονταν από το στρατό, αναδεικνύονταν από τις λεγεώνες και εκπροσωπούσαν μόνο αυτές. Τη στιγμή της στέψης οι λεγεωνάριοι χτυπούσαν επιδοκιμαστικά με δύναμη τις ασπίδες τους. Κάτι αντίστοιχο μου θύμισε το σκηνικό της συνεντεύξεως τύπου του Καραμανλή στη ΔΕΘ. Κλακαδόροι μέσα στην αίθουσα, προετοιμασμένοι για χειροκροτήματα στις ερωτήσεις που έπρεπε και ένας πολιτικός αρχηγός που φρόντισε να απευθυνθεί στο κόμμα του.

Για πάμε και σε όσα είπε. Αφού αντιπολιτεύτηκε το ΠΑΣΟΚ, το κάνει πολύ επιτυχημένα αλλά όχι τόσο πειστικά πλέον, μας ανακοίνωσε ότι η διαφθορά είναι ενδημικό φαινόμενο, μας ενημέρωσε ότι σκοπός του είναι να μην επεκτείνει το διάλογο πέρα από 3 μήνες, ότι πιστεύει ακράδαντα πως η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος, ότι έχει τον τρόπο για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στην Κυβέρνηση του, ότι θα μείνει στην πολιτική όσο χρειαστεί και ότι θεωρεί, έτσι απλά, ότι θα κερδίσει τις εκλογές.

Δεν ξέρω αν ο Πρωθυπουργός, πέρα από θιασώτης του Ανδρέα Παπανδρέου είναι και αναγνώστης του Plekhanov, αλλά μόνο η μονιστική αντίληψη της ιστορίας και ο ρόλος της προσωπικότητας μπορούν να αιτιολογήσουν το σημείο θολοκριτικής του εαυτού του, όπου ο Κώστας κατηγόρησε τον Καραμανλή γιατί κάλυψε συγκεκριμένους Υπουργούς, εστίασε στα πρόσωπα και όχι στην πρακτική, δεν καταδίκασε την πολιτική πρακτική.

Βέβαια το παράδοξο δεν μπορούσε να λείψει από τη Συνέντευξη του Καραμανλή. Ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για το αρνητικό πολιτικό περιβάλλον που δημιούργησε με τη δέσμευση του να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή, μετά μας ενημέρωσε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν είναι υποψήφιος ο κύριος Παπούλιας εκ νέου, να προκαλέσει αυτός εκλογές.

Η πολιτική ατμόσφαιρα κύριε Καραμανλή δεν επιβαρύνεται από το σχιζοφρενές της πολιτικής σας δήλωσης αυτής;

Δεν ξέρω αν είναι παλαιός μαχητής, πάντως σίγουρα οι υποσχέσεις και οι λογικές του έχουν πολιτικά κακοφορμίσει, ξεφτίσει και σαπίσει. Η πολιτική του λόγχη μοιάζει στομωμένη και σπασμένη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: