Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείματος

Η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι αλλαγές, τόνισε ο υπουργός, θα γίνουν τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο (με τη μείωση των κρατικών δαπανών) όσο και σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.).

«Αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις, τα πράγματα δεν είναι όπως συνήθως. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι κλειδί», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει πιθανότατα το 10% του ΑΕΠ φέτος και ίσως χρειαστούν 3-4 χρόνια για να μειωθεί κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει πιθανότατα σε «μικρό» επιπρόσθετο δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων, ενώ τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά θα εφαρμοστούν κυρίως το 2010, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε και αυτός με τη σειρά του (είχε προηγηθεί η διάψευση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου) τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά για τη δημιουργία κρατικής «υπερτράπεζας» με την πιθανή συγχώνευση Αγροτικής Τράπεζας - Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Από την πλευρά του Δημοσίου δεν υπάρχει πρόθεση αυτή τη στιγμή να φτιάξουμε μια υπερτράπεζα» σημείωσε.

Όπως είπε, δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τις διασυνοριακές κινήσεις και τις συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

«Δεν θα σηματοδοτήσουμε μία αλλαγή πολιτικής. Εάν υπάρξουν κινήσεις ιδιωτικών τραπεζών για να συγχωνευτούν τότε είναι δικό τους θέμα. Οι συγχωνεύσεις σε έναν κατακερματισμένο κλάδο, όπως ο τραπεζικός στην Ελλάδα, δεν κάνουν κακό», είπε.

Τέλος, αναφερόμενος σε φήμες για αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αυτή τη στιγμή. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ελληνικού στόλου», είπε.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: