Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης - Κ. Κοκκαλιάρη

Προ των πυλών είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση αντρών και γυναικών στο δημόσιο μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τους άστοχους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Το νέο οικονομικό επιτελείο έχει παραλάβει το... τελεσίγραφο της Κομισιόν και, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εντός των προσεχών μηνών (ακόμα και εντός του έτους) θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους. Επιδίωξη της... κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ικανό χρόνο προσαρμογής, προκειμένου η εξίσωση να γίνει σε δόσεις και να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Το ίδιο στέλεχος έκανε λόγο για «αγκάθι» και προσέθεσε πως «μετά την καταδίκη είμαστε υποχρεωμένοι να καταστρώσουμε σχέδιο νόμου».
ΝωρίτεραΣημειώνεται πως με βάση το ισχύον σύστημα 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους.
Από αυτές «απειλούνται» οι 140.000 γυναίκες, καθώς οι υπόλοιπες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Το θέμα αφορά κατά κύριο λόγο τις «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
Ωστόσο ενδέχεται να επηρεαστούν και οι νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον θέλουν να βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ανοίξει» δύο ακόμα θέματα στο Ασφαλιστικό: τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις συνενώσεις των Ταμείων.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν πως ισχύει η προεκλογική δήλωση του Γ. Παπανδρέου πως «το Ασφαλιστικό δεν κλείνει ποτέ», προσθέτοντας παράλληλα πως η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού ως διαχείριση πρέπει να γίνει γιατί υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.
Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την εξεύρεση χρημάτων για τα Ταμεία είναι πως η εισφοροδιαφυγή τα τελευταία πεντέμισι χρόνια έχει εκτοξευτεί από τα 2,5 στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες για περίθαλψη από τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ άγγιξαν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ένα τρίτο των δαπανών αυτών να οφείλεται στην τεχνητή ζήτηση και να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων.
«ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ» 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΑνοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
Ερχεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η νέα κυβέρνηση δεν θα μείνει στην απελευθέρωση των υπηρεσιών (οδηγία Μπολκενστάιν), αλλά θα ετοιμάσει νομοσχέδιο για το ουσιαστικό άνοιγμα των επαγγελμάτων, τα οποία «κοστίζουν» κάθε χρόνο 4 δισ. στην ελληνική οικονομία.
Τα πιο δημοφιλή «κλειστά επαγγέλματα» που θα μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου είναι τα ακόλουθα:
Δικηγόροι: Με το σκεπτικό ότι η πολιτεία ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται την προείσπραξη των σχετικών αμοιβών, ενώ δημιουργούνται και συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και την υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση πολλών πράξεων.
Συμβολαιογράφοι: Και σε αυτήν την περίπτωση το κράτος είναι αυτό που ορίζει τον αριθμό των θέσεών τους, ελέγχοντας έτσι και την προσφορά αλλά και τη ζήτηση των υπηρεσιών τους. Επίσης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις αμοιβές τους.
Φαρμακοποιοί: Τα αρμόδια υπουργεία ελέγχουν τις τιμές αλλά και το περιθώριο κέρδους τους.
Αρτοποιοί: Στον κλάδο εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση.
Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λπ.): Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.
Ταξί, φορτηγά και υπεραστικά λεωφορεία: Ο αριθμός αδειών είναι περιορισμένος, ενώ παράλληλα τα κόμιστρα καθορίζονται από την πολιτεία.
/fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: