Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Προγραμματικές δηλώσεις Με επίκεντρο την οικονομία η ομιλία του Γ. Παπανδρέου

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ
Την περιγραφή της δεινής κατάστασης της οικονομίας αναμένεται ότι θα προτάξει απόψε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου συγκέντρωσε τις προηγούμενες ημέρες πλήθος εισηγήσεων και αναμένεται ότι κατά τη σημερινή του ομιλία του θα θελήσει να παρουσιάσει αναλυτικότερα το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κρίσης, τους βασικούς άξονες του οποίου είχε παρουσιάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η οικονομία θα αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία στα οποία αναμένεται ότι θα αναπτύξει τις προτάσεις του ο Πρωθυπουργός, μιλώντας ειδικότερα για τα πέντε πρώτα νομοσχέδια για τη στήριξη της αγοράς και των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, αλλά και για το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.

Μείζον ζήτημα είναι και θα παραμείνει το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, για το οποίο ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να καταστήσει υπεύθυνη την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια παρασκηνιακή συζήτηση με αντικείμενο την παρουσίαση της πραγματικής διάστασης του προβλήματος. Η κυβέρνηση επιθυμεί και θα διεκδικήσει μια αξιόπιστη παρουσίαση του πραγματικού ύψους του ελλείμματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι το οποίο θα πρέπει να αναμένεται στο διάστημα που μεσολαβεί ως τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Εν όψει όλων αυτών, το έδαφος προετοίμασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μοιραία θα είναι το έτερο κεντρικό πρόσωπο του τριημέρου. Οπως τόνισε χθες, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι το μόνο για το οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν πως δεν πρόκειται να αυξήσει τον ΦΠΑ.

Κατόπιν αυτών ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται ότι θα προχωρήσουν κατά τη διάρκεια του τριημέρου σε επίμονη περιγραφή των διαρθρωτικών αλλαγών που σχεδιάζουν, επισημαίνοντας ότι μόνον έτσι θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: