Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Βγαίνουν στους δρόμους τα ‘τρακτέρ της οργής’


Βγαίνουν στους δρόμους τα ‘τρακτέρ της οργής’

του Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη

Στα πρόθυρα αγροτικής… έκρηξης βρίσκεται η χώρα καθώς την επόμενη εβδομάδα έρχεται μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με άγνωστο το πότε θα λάβει τέλος και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή προφανώς

Οι οικονομικές πιέσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αβάσταχτες πλέον για τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν την ελεύθερη πτώση που έχει σημειώσει η τιμή του παραγωγού (του παραγωγού, όχι του ραφιού), σε συνάρτηση με το ότι δεν έχουν καταβληθεί ολόκληρες οι επιδοτήσεις (η πλειονότητα των αγροτών έχει εισπράξει το 20%-40%, ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν πάρει το 50%).

Παράλληλα, αρκετές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν διάλογο από μηδενική βάση και όλα αυτ’α αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο από τις 15 Ιανουαρίου θα… εκραγεί σε 3 στάδια.

Οι πρωτοστάτες των κινητοποιήσεων είναι το κίνημα των νεολαίων (Πανελλαδικό), οι Ενώσεις καθώς και οι «θερμές» δυνάμεις του κ. Βαγγέλη Μπούτα από 19 νομούς, όπου και εκπροσωπείται το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο (ΠΑΣΥ).

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τον χορό των κινητοποιήσεων θα σύρουν οι νεολαίοι από τις 15 Ιανουαρίου, στη συνέχεια -και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου- θα ακολουθήσουν ο κ. Μπούτας με τις δυνάμεις τους, ενώ οι Ενώσεις θα ξεκινήσουν το «έργο» τους από τις 20 του μήνα.

Απ’ ό,τι φαίνεται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, τα μέτρα υπέρ των αδυνάτων, οι ρυθμίσεις χρεών, η προκαταβολή του τσεκ, η πρόοδος στην ψηφιοποίηση και οι δεσμεύσεις για κοινωνικό διάλογο 9 σημείων με ουσιαστικό περιεχόμενο δεν αποτέλεσαν αρκετά ισχυρά κίνητρα ώστε να κρατήσουν τους αγρότες στα σπίτια τους.

Για τις 20 Ιανουαρίου όρισαν την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες που συμμετείχαν σε συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στην Κατερίνη, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται και Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές οι οποίοι όμως τάσσονται κατά του αποκλεισμού των δρόμων, δεδομένου του ότι θα δημιουργηθεί κοινωνικό ζήτημα, μία και όπως γνωρίζουμε τα Τέμπη είναι κλειστά και ήδη η κυκλοφορία εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θανάσης Κοκκινούλης χαρακτήρισε συνδικαλιστική αυτοκτονία το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων.

Οπως είναι γνωστό, όταν τα Τέμπη ήταν κλειστά λόγω κινητοποιήσεων, οι οδηγοί εκτρέπονταν προς την παλαιά εθνική οδό. Με τα σημερινά δεδομένα στο εθνικό δίκτυο η Ελλάδα θα χωριστεί στη μέση. Με λίγα λόγια ο κ. Κοκκινούλης δεν θέλει οι αγρότες να προκαλέσουν εκνευρισμό απέναντι στους Ελληνες πολίτες, πράγμα που θα τους θέσει απέναντί τους.

Στις 16 του μήνα, αποφασίστηκε οι αγρότες της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών έτσι ώστε 2 μέρες μετά (18 Ιανουαρίου) να κινηθούν προς την εθνική οδό και συγκεκριμένα στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα.

Μονόδρομο χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις οι πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Μπούτας, Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, Τρικάλων «Η άνοιξη» κ. Απόστολος Θωμόπουλος και άλλα στελέχη καθώς όπως τόνισαν τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατ' επανάληψη στην κεντρική εξουσία υπάρχουν ακόμη και οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται συνεχή και σημαντικά πλήγματα τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα ο κ. Μπούτας στην κεντρική εισήγηση μιλώντας στους αγρότες της Καρδίτσας κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) καθώς εξαιτίας της, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, διαπιστώθηκε ότι:

α) οδηγηθήκαμε στην εγκατάλειψη δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στο νομό παραγωγικής γης,

β) μειώθηκαν δραστικά δυναμικές καλλιέργειες στον νομό, όπως το βαμβάκι και τα τεύτλα, και εγκαταλείφθηκαν άλλες, όπως ο καπνός,

γ) μειώθηκαν δραστικά οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών,

δ) μειώθηκε ο όγκος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής όπως και ο τζίρος,

ε) ξεκληρίστηκαν χιλιάδες φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, και ελάχιστοι νέοι ασχολούνται με την αγροτική δουλειά,

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Μπούτας παρουσίασε 18 αιτήματα:

1. Την άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων και να μη χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι αγρότες δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

2. Αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250 στρέμματα ιδιόκτητα και 300 νοικιασμένα.

3. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ταυτόχρονα προστασία της ντόπιας παραγωγής 0,60 ευρώ στο βαμβάκι, 0,40 ευρώ στο σκληρό σιτάρι, 0,28 ευρώ στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 ευρώ στο πρόβειο γάλα.

4. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, την κατάργηση του ΦΠΑ και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση) επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το κιλό.

5. Αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία και γεωργία με την παραγωγή των προϊόντων.

6. Να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά. Να γίνει το φράγμα Μουζακίου και να ολοκληρωθούν τα Κλειστά Σμοκόβου και να επιδοτηθεί με 80% η στάγδην άρδευση.

7. Να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η παραγωγή τριφυλλιού.

8. Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και να υπάρξει δεκαετής ρύθμιση χωρίς τόκους ποινής.

9. Ελεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με απλοποίηση των διαδικασιών.

10. Επιστροφή των χαρατσιών του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους χαρακτήρισαν μη αγρότες

11. Να συνεχιστεί το πρόγραμμα νιτρορύπανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

12. Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις στο 100%.

13. Ατοκα δάνεια για κατοικία στα νέα ζευγάρια.

14. Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρομεσαίους.

15. Να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στους καπνοκαλλιεργητές.

16. Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια και να μπει όριο στις επιδοτήσεις των μεγαλοκαλλιεργητών.

17. Να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

18. Να παρέχεται δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.

Σέρρες

Στις Σέρρες, οι αγρότες από τις 18 του μήνα θα κινηθούν προς τον Προμαχώνα καθώς, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας νομού Σερρών κ. Παύλος Αραμπατζής η προκαταβολή των επιδοτήσεων που δόθηκε ήταν ανεπαρκής, ενώ και το γεγονός ότι η υπόλοιπη επιδότηση α καταβληθεί στα τέλη Μαΐου εξοργίζει του αγρότες.

Τρίγλια

Μπορεί οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής να ματαίωσαν την κάθοδό τους την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, παρ’ όλα αυτά, όμως, τα αγροτικά τους μηχανήματα παραμένουν παρατεταγμένα στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία..

Τα αιτήματα των αγροτών είναι η κατάρτιση μητρώου αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, και η επίλυση του τοπικού ζητήματος που αφορά στην καταβολή της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης για τη φετινή σοδειά και του κόστους παραγωγής.

Φάρσαλα και Ελευθέριος

Οι αγροτικοί σύλλογοι των Φαρσάλων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας θα μαζευτούν σήμερα στις 17.00 ώστε να οργανωθεί ο αγροτικός κόσμος της περιοχής ο οποίος θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις μαζί με αυτές της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων.

Πήλιο

Οι αγρότες του Πηλίου αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών του θεσσαλικού νομού οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για της ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι αγρότες διεκδικούν την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς των δενδρωδών καλλιεργειών, από την ακαρπία εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς μήλων από το φαινόμενο της ακαρπίας αλλά και την ένταξη της ακαρπίας και της μικροκαρπίας στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μην απαιτείται η υπογραφή υπουργικής απόφασης για την έγκριση και την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους παραγωγούς, καθώς και την άμεση έγκριση και εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών του Πηλίου.

Φλώρινα

Οι αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμυνταίο θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αποκλείοντας το Τελωνείο Νίκης και την Εγνατία Οδό.

Κιλκίς

Οι αγρότοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς, όπως και προ μερικών εβδομάδων, έτσι και το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, θα μεταβούν στα τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων τα οποία και θα αποκλείσουν.

Τα αιτήματα των αγροτών του Κιλκίς είναι τα εξής:

  • Αμεση αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.
  • Επανακαθορισμός της απόφασης του ΕΛΓΑ όσον αφορά στην ξηρασία του 2007 στα σκληρά σιτάρια από 1,3 ευρώ στα 10 ευρώ.
  • Υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από εθνικούς πόρους για τη στήριξη φυτικής και ζωικής παραγωγής (μέχρι 15.000 ευρώ).
  • Μέτρα στήριξης για τα αδιάθετα προϊόντα (σιτάρι - καλαμπόκι) παραγωγών και Ενώσεων.
  • Διπλασιασμός επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου στους αγρότες σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης και την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου στους κτηνοτρόφους και νομικά πρόσωπα στο 4% επί των τιμολογίων πώλησης.
  • Συνέχιση του 100% για τον καπνό της επιδότησης έως το 2013.
  • Μέτρα που θα αποτρέπουν την αγορά καλλιεργήσιμης γης από μη αγρότες.
  • Πάγωμα χρεών για 3 έτη και των εγγυημένων δανείων και αποπληρωμή σε 10 έτη.
  • Αμεση εξόφληση των επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης.

Κρήτη

Στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσουν οι Κρητικοί εάν θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, κάτι πολύ πιθανό, δεδομένου του ότι οι αγρότες εμφανίζονται αγανακτισμένοι με τα θέματα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, λόγω της μεγάλης καρπόπτωσης καθώς και τις επιλεκτικές αποφάσεις του υπουργείου για κατ’ εξαίρεση καταβολή αποζημιώσεων σε ελαιοπαραγωγούς ορισμένων περιοχών της χώρας.

Μάλιστα, χθες στα Χανιά, 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, αποτελούμενο από μέλη που υποστηρίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ.

Οπως ανακοίνωσαν, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος της διασταύρωσης προς Μεγάλα Χωράφια.
protothema.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: