Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ..

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε «άτακτη υποχώρηση» υποχρεώθηκε χθες το οικονομικό επιτελείο, μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν και εντός του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία για τις γονικές παροχές και τις αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά. Υπό το βάρος των αντιδράσεωνστις οποίες για ακόμη μία φορά πρωτοστάτησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής-, ο...
υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέσυρε την επίμαχη τροπολογία που είχε κατατεθεί σε άσχετο νομοσχέδιο για τα δάση και να την επαναφέρει στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστή την απόφασή του να αποσύρει τη διάταξη, ενώ ανακοίνωσε ότι το κατεπείγον νομοσχέδιο με το ίδιο περιεχόμενο θα ψηφιστεί μέσα στους χρόνους που θα «περνούσε» η τροπολογία από την Ολομέλεια της Βουλής. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, το κατεπείγον νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί σήμερα ή αύριο, να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να οριστεί ημέρα συζήτησης και ψήφισής του στην Ολομέλεια με διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τις δέκα ώρες. Με άλλα λόγια, θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και- όπως έλεγαν στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- «επειδή πρόκειται για φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ».
«Ούτε κουφοί, ούτε τυφλοί»
Ο ίδιος πάντως γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε μαζί του προχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών για να του εκφράσει τη σκέψη του να αποσύρει την τροπολογία και να την επαναφέρει ως κατεπείγον νομοσχέδιο. Απαντώντας δε στο ερώτημα γιατί πρέπει να παλινδρομούν με τέτοιο τρόπο οι υπουργοί, ο κ. Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν είναι «ούτε κουφοί ούτε τυφλοί, ακούν και βλέπουν», χαρακτήρισε θαρραλέα τη στάση του υπουργού Οικονομικών, παραδέχθηκε πως σημειώθηκαν «λάθη και παραλείψεις», αλλά και πως «έχουν γίνει σπουδαία βήματα προς τα εμπρός», ενώ παρατήρησε με νόημα πως «δουλεύοντας μαθαίνεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, τη «νέα θέση» του κ. Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκαν στον ίδιο τις προηγούμενες ημέρες στα αρμόδια όργανα ο Χρήστος Παπουτσής και η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής επανήλθε χθες με νέες βολές κατά του υπουργού Οικονομικών, όταν παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για «τη ρύθμιση επαγγελματικών και επιχειρηματικών οφειλών προς τις Τράπεζες» της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη δήλωσε: «Κακά τα ψέματα και ας μη γελιόμαστε. Οι αγορές δεν περιμένουν επικοινωνιακά τρικ και δηλώσεις επικοινωνιακού περιεχομένου, αλλά ουσιαστικά νομοθετικά μέτρα και συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πολιτική της κυβέρνησης». Ενώ νωρίτερα συμφώνησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλο για τον ρόλο των βουλευτών αφήνοντας- όπως έλεγαν στελέχη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- νέες αιχμές όσον αφορά τις διαρροές που υπήρχαν προς τον Τύπο για θέματα του υπουργείου Οικονομικών, όπως παλαιότερα συνέβη με το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν 2.000 ευρώ τον μήνα. «Πρέπει να επιδιώκουμε τη συζήτηση εντός του Κοινοβουλίου, εντός των θεσμικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, γιατί πράγματι εμείς υπηρετούμε τους κανόνες της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας και όχι τη δημοκρατία των πρωτοσέλιδων και βραδινών δελτίων ειδήσεων».
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: