Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Στα πρατήρια η Ελλάδα αναστενάζει…



Στα πρατήρια η Ελλάδα αναστενάζει…

του Σωτήρη Χιωτάκη

Το καυτό καλοκαίρι του 2008 αρχίζει να θυμίζει η κατάσταση στα βενζινάδικα, αφού πλέον εμφανίζονται, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, χρεώσεις κοντά και στα 1,30 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη.

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μπορεί να έχουν διπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο, ωστόσο απέχουν παρασάγγας από τα 150 δολάρια ανά βαρέλι, όριο που είχαν αγγίξει τα συμβόλαια του αγρού στις κεφαλαιαγορές τον προπέρσινο Αύγουστο.

Όσο και αν σε σχέση με τότε έχει ενισχυθεί το δολάριο – δεν ευνοεί αυτό τις χώρες που χρησιμοποιούν ευρώ – το πρόβλημα για τους εγχώριους καταναλωτές εστιάζεται στις διαδοχικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης καθώς και στους αετονύχηδες της αγοράς που ασμένως περνούν στα ρεζερβουάρ μας τις αυξήσεις, ‘ξεχνούν΄ όμως να πράξουν αναλόγως και στις περιόδους κατά τις οποίες μειώνονται οι τιμές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, στην διάρκεια του σκαμπανεβάσματος των διεθνών τιμών στο δίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, οι επιτήδειοι πρέπει να καρπώθηκαν περί τα 3 λεπτά ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης!

Πολύ απλά γιατί, ενώ η διεθνής τιμή της αμόλυβδης ‘επέστρεψε’ στα 333 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή εκεί από όπου είχε ξεκινήσει την ανοδική της πορεία, η εγχώρια τιμή με αφετηρία κάτω από τα 1,04 ευρώ ανά λίτρο, ποτέ δεν κατέβηκε κάτω από τα 1,07 ευρώ…

Και, πλέον, αυτές τις ημέρες έπιασε τα 1,10 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας 2% και πλέον άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με ανάλογες – ίσως και πιο έντονες - ανατιμητικές τάσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το τελευταίο έσπασε αυτές τις ημέρες το φράγμα των 60 λεπτών ανά λίτρο στην Αθήνα, ενώ οι βενζινοπώλες αυτές τις ημέρες δηλώνουν ότι πωλούν μεταξύ 1,03 και 1,20 ευρώ στην πρωτεύουσα και μεταξύ 1,02 και 1,12 ευρώ στην Θεσσαλονίκη την αμόλυβδη.

Μια αμόλυβδη, τον ειδικό φόρο επί της οποίας εξετάζει και επισήμως πλέον να αυξήσει εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: