Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΑΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ...


Ρεπορτάζ : Στέφανος Κρίκκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε μικρό «ωκεανό» ίσως εξελιχθεί στο απώτερο μέλλον ο Κορινθιακός Κόλπος καθώς τα τελευταία 1-2 εκατομμύρια χρόνια αλλάζει συνεχώς πρόσωπο. Ήδη το δυτικό τμήμα του φαρδαίνει με ετήσιο ρυθμό 15-20 χιλιοστών από τη δράση πολλών ρηγμάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η πρώτη έκπληξη που δοκίμασαν οι Βρετανοί επιστήμονες...
όταν πραγματοποίησαν πολυήμερες έρευνες ήταν ότι ο Κορινθιακός προχώρησε στην πρώτη του μεγάλη μεταμόρφωση πριν από 400.000 χρόνια. «Εκείνη την εποχή δεν έμοιαζε σε τίποτα με τη μορφή που έχει σήμερα. Αποτελούνταν από δύο μικρότερες λεκάνες που η καθεμιά είχε μήκος από 25 μέχρι 50 χιλιόμετρα», λέει στα «ΝΕΑ» η δρ Ρεβέκκα Μπελ από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Σάουθαμπτον. «Ο κόλπος είχε τέτοια δυναμική ώστε εξαιτίας της γοργής δράσης ρηγμάτων στο βόρειο τμήμα του, οι δύο λεκάνες συγκεράστηκαν σε μία ενιαία με μήκος περίπου 80 χιλιομέτρων και στη συνέχεια ο Κορινθιακός απέκτησε το σχήμα που βλέπουμε και σήμερα».
Όμως αυτή η διεργασία μετασχηματισμού δεν σταμάτησε ποτέ καθώς, όπως παρατηρεί η δρ Λίζα ΜακΝέιλ από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, η διάνοιξη του Κορινθιακού συνεχίζεται εδώ και 1- 2 εκατομμύρια χρόνια. «Μιλώντας με γεωλογικούς όρους, το 1- 2 εκατομμύρια χρόνια είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό που παρατηρούμε στον Κορινθιακό Κόλπο είναι στην ουσία μια ηπειρωτική διάρρηξη που αποτελεί το πρώτο στάδιο για τη γένεση ενός ωκεανού», προσθέτει η δρ Μπελ.
Για τους επιστήμονες, οι τεκτονικές διεργασίες που συμβαίνουν στον «νεαρό» Κορινθιακό Κόλπο αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταλάβουν το τι συμβαίνει στις ηπείρους όταν υφίστανται διαρρήξεις. «Τα ρήγματα και οι αρχικές διαρρήξεις που βλέπουμε στην επιφάνεια μιας ηπειρωτικής περιοχής η οποία σιγά σιγά αλλάζει σχήμα είναι αποτέλεσμα διεργασιών που συμβαίνουν αρκετά χιλιόμετρα πιο κάτω στο εσωτερικό της Γης. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε δει στη Βόρεια Θάλασσα και τώρα το βλέπουμε και στον Κορινθιακό, όπου οι ζώνες ξηράς που τον περιβάλλουν συνεχίζουν να διαχωρίζονται».
Πίεση από Βορρά προς Νότον
Η δημιουργία και η συνεχιζόμενη μεταμόρφωση του Κορινθιακού συνδέεται άμεσα με την αρκετά πολύπλοκη γεωτεκτονική δομή του Αιγαίου. Η υποβύθιση από τη μία πλευρά της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική και η μετακίνηση από την άλλη πλευρά της Τουρκίας προς τα δυτικά, κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, έχουν ως αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στον Κορινθιακό με διεύθυνση από Βορρά προς Νότον.
«Η Πελοπόννησος κινείται προς τα νότια με γρηγορότερο ρυθμό απ΄ ό,τι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση η βορειότερη Ελλάδα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μια μεγάλη ρωγμή στην Κεντρική Ελλάδα που έχει πάρει τη μορφή του Κορινθιακού Κόλπου». Οι διεργασίες που προκαλούνται από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών βαθιά κάτω από τον πυθμένα του Αιγαίου σε συνδυασμό με τα δεκάδες ρήγματα που περικλείουν τον Κορινθιακό έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συνεχείς μεταμορφώσεις του κόλπου.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: