Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Επικύρωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

To τελικό κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο προβλέπει τα μέτρα που θα ληφθούν για την μέιωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2012, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις 13.30 στα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια θα ενημερώσει τη Βουλή, θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το 2010 στο 8,7%, έναντι 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, στο 5,7% το 2011 και στο 2,8 % το 2012. Αρχικώς, το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν τετραετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.

Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εξεταστεί στα συμβούλια Eurogroup και Εco/Fin στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Πάντως, το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση και κυρίως για το υπουργείο Oικονομικών, καθώς πέραν της ενημέρωσης των ευρωπαίων, θα πρέπει να πάρουν την τελική τους μορφή μια σειρά από μέτρα όπως:
* Η οριστικοποίηση των φορολογικών μέτρων μετά το πέρας του διαλόγου.
* Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
* Η απόφαση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
* Η αύξηση φόρων για ποτά τσιγάρα και ενδεχομένως καυσίμων.
* Οι αλλαγές στο Aσφαλιστικό και
* Ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού.

Σε δημοκρατικό μέτωπο ανατροπών κάλεσε τους πολίτες ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη στο Ζάππειο.

Για ακυβερνησία, παραλυσία και έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαρά
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: