Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Προσγείωση στη... λεωφόρο Μέτρων...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Επιστροφή στα εσωτερικά προβλήματα μετά τη μάχη στις Βρυξέλλες...
Στη σκληρή πραγματικότητα και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας επιστρέφουν τη Μεγάλη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μετά την ανάσα που πήρε η χώρα στο Συμβούλιο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει κρίσιμες εξετάσεις για να ανακτήσει την αξιοπιστία και το χαμένο κύρος της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις της που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος και τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. «Τώρα πια δεν...
έχουμε ούτε καν το πρόσχημα της μη παροχής βοήθειας από τις χώρες της Ε.Ε.» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας τις δυσκολίες που θα συναντήσει η κυβέρνηση. Οι οδηγίες που έχει δώσει το Μαξίμου προς τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου είναι σαφείς: «Να μην πάει ούτε μία ημέρα χαμένη». Όπως εξηγεί μάλιστα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, για να επιτύχει η Ελλάδα την πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά από τη μία πλευρά η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης και η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις τράπεζες και από την άλλη η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Πρέπει να δείξουμε συνέπεια και να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος το οικονομικού επιτελείου.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο των Οικονομικών- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίεςέχει αποφασίσει να μην κάνει ούτε μία υποχώρηση στο φορολογικό νομοσχέδιο και να προχωρήσει στη συζήτησή του στις Επιτροπές της Βουλής από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη προκειμένου την Πέμπτη μετά το Πάσχα να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Λόγω μάλιστα των εκτάκτων συνθηκών και της τρέχουσας συγκυρίας, η Βουλή για πρώτη φορά φέτος δεν θα διακόψει τις εργασίες της για ένα 15νθήμερο- «δεν είμαστε σχολείο ανέφερε κορυφαίος θεσμικός παράγοντας»- αλλά μόνο τις απαραίτητες αργίες του Πάσχα.

Το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να «τρέξει» το Ασφαλιστικό το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο ή τον Ιούνιο γνωρίζοντας παράλληλα ότι μετά το Πάσχα ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των συνδικάτων και πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, οι διαδικασίες για την κατάθεση του οποίου θα πρέπει κατά κοινή παραδοχή να επιταχυνθούν ώστε τα αναπτυξιακά μέτρα να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία λειτουργώντας παράλληλα με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η ίδια η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη έχει προαναγγείλει ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων) ενδεχομένως να κατατεθεί στη Βουλή και τον Μάιο. Πάντως σε εκκρεμότητα παραμένει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα έδινε ανάσα σε πολλές οικογένειες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση για ορισμένες πτυχές του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα κάθε υπουργείο χωριστά θα πρέπει να τηρεί πιστά τους μηνιαίους στόχους για περιορισμό των δαπανών πάνω στις κατευθύνσεις που δίνει το πρόγραμμα σταθερότητας.

Ικανοποίηση. Τους σκοπέλους που θα συναντήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα περιέγραψε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, παρατήρησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να εκτιμήσουμε πως οι συνθήκες στην αγορά, όχι μόνο οι σημερινές, δεν είναι αυτοματοποιημένες. Δηλαδή, κανείς με ένα κουμπί δεν ανεβοκατεβάζει τα spreads, κανείς δεν καθορίζει τόσο εύκολα τα επιτόκια δανεισμού. Από τη στιγμή όμως που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες βάσει των οποίων εκτινάσσονται ή μειώνονται τα επιτόκια, τότε γνωρίζουμε ότι μια τέτοια εγγύηση, όπως ο μηχανισμός σταθερότητας που αποφασίστηκε, είναι μια πολύ σημαντική εγγύηση».


Αναζητώντας 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στις αγορές στρέφεται από την ερχόμενη βδομάδα κιόλας η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει δάνεια περίπου 16 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου, με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο. Θέλει να αξιοποιήσει τη δυναμική της προχθεσινής διπλής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τραπεζικές αλλά και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αλλά θεωρούν ότι αυτή θα εκδηλωθεί κυρίως μετά το τέλος Μαΐου, αφού οι αγορές γνωρίζουν και θα εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι το επόμενο δίμηνο οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να δοκιμάσει σύντομα την τύχη της στις αγορές, έστω και με υψηλό κόστος, το οποίο πάντως- όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών- δεν θα είναι το 6% του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές, για δανεισμό είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε με τίτλους μικρότερης διάρκειας- 5ετία, 3ετία ή και 12μηνο- που μπορούν να περιορίσουν το επιτόκιο δανεισμού ακόμη και σε 3,5% έως 4%. Συνολικά, η κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, οπότε το στοίχημα της πτώσης των επιτοκίων εκτείνεται πολύ πέραν του προσεχούς διμήνου. Πάντως, από τα 40 δισ. ευρώ τα 16 δισ. ευρώ πρέπει να βρεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ο Παπακωνσταντίνου στα «ΝΕΑ»

Αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η απόφαση Τρισέ», λέει στα «ΝΕΑ», «εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες και αυτό αφαιρεί τον κίνδυνο αδυναμίας χρηματοδότησης. Άρα, ο συνδυασμός των δύο αποφάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων». Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η πτώση των spreads εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά την εξασφάλιση του δανεισμού του προσεχούς δύσκολου διμήνου.


Μείωση των επιτοκίων δανεισμού για δεύτερη ημέρα

Η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται για ακόμη ένα χρόνο ως εγγύηση ομόλογα χωρών ακόμη και με χαμηλή βαθμολογία, στην κλίμακα του Β, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς αφοπλίζει τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι- παρά τις αποτυχίες τους στην πρόβλεψη της διεθνούς κρίσης- εξακολουθούν να καθορίζουν τις τύχες χωρών όπως η Ελλάδα. Ήδη, τα επιτόκια δανεισμού σημείωναν χθες για δεύτερη ημέρα μείωση και το spread των δεκαετών ομολόγων κυμαινόταν το μεσημέρι στις 303- 306 μονάδες βάσης, έναντι 333 μονάδων μία ημέρα πριν και των περίπου 350 μονάδων βάσης που είχε φθάσει τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα ευνοϊκή επίδραση δεχόταν και το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου ανέβηκε ελαφρώς σε 1,337 δολ.

Πόσο χαμηλότερα θα πέσει το spread δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές το βλέπουν να υποχωρεί σταδιακά στις 200 μονάδες βάσης.
ΝΕΑ

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: